Masz kłopoty z nerkami? Tego nie jedz!

Dowiedz się, jakie pokarmy powinnaś ograniczać, jeżeli cierpisz na przewlekłą niewydolność nerek.

Choć pomidory są zdrowe, stanowią duże obciążenie dla  niewydolnych nerek
Choć pomidory są zdrowe, stanowią duże obciążenie dla niewydolnych nerek123RF/PICSEL

Staraj się unikać produktów, które zawierają następujące minerały:

- potas - gdy nerki są niewydolne, nie radzą sobie z jego wydalaniem. Należy ograniczyć spożycie pomidorów i przetworów z nich, kakao, czekolady, nasion roślin strączkowych, moreli i śliwek suszonych, fig, bananów, orzechów, pestek dyni, natki pietruszki, kaszy gryczanej i ziemniaków.

- sód - jego nadmierne gromadzenie  się w organizmie prowadzi do obrzęków i wzmożonego pragnienia. By tego uniknąć, zrezygnuj z soli, marynat, konserw, wędlin i produktów wędzonych. 

- fosfor - gdy jest go za dużo, zmniejsza się stężenie wapnia we krwi, co prowadzi do wytrącania soli wapniowo-fosforanowych, które odkładają się w naczyniach krwionośnych. Unikaj serów żółtych, topionych, pleśniowych, migdałów, orzechów włoskich i roślin strączkowych.

Natalia Przybysz o płycie „Jak malować ogień” Styl.pl
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas