Masz kłopoty z nerkami? Tego nie jedz!
Dowiedz się, jakie pokarmy powinnaś ograniczać, jeżeli cierpisz na przewlekłą niewydolność nerek.
Staraj się unikać produktów, które zawierają następujące minerały:
- potas - gdy nerki są niewydolne, nie radzą sobie z jego wydalaniem. Należy ograniczyć spożycie pomidorów i przetworów z nich, kakao, czekolady, nasion roślin strączkowych, moreli i śliwek suszonych, fig, bananów, orzechów, pestek dyni, natki pietruszki, kaszy gryczanej i ziemniaków.
- sód - jego nadmierne gromadzenie się w organizmie prowadzi do obrzęków i wzmożonego pragnienia. By tego uniknąć, zrezygnuj z soli, marynat, konserw, wędlin i produktów wędzonych.
- fosfor - gdy jest go za dużo, zmniejsza się stężenie wapnia we krwi, co prowadzi do wytrącania soli wapniowo-fosforanowych, które odkładają się w naczyniach krwionośnych. Unikaj serów żółtych, topionych, pleśniowych, migdałów, orzechów włoskich i roślin strączkowych.