Menu dyktowane przez DNA
Do tej pory o wyborze odpowiedniego sposobu odżywiania decydowało wiele czynników. Była to moda, preferencje smakowe czy grupa krwi. Ostatnie odkrycie zrewolucjonizowało podejście w kwestii wyborów żywieniowych. Mowa o diecie ściśle dopasowanej do profilu genetycznego osoby, czyli genodiecie.
Dlaczego prawidłowe odżywianie jest tak ważne? Ponieważ wpływa na nasz stan zdrowia oraz nasze samopoczucie. Należy jednak pamiętać, że każdy człowiek wymaga indywidualnego podejścia - skuteczna dieta powinna być starannie wyselekcjonowana i dopasowana do profilu konkretnej osoby. Mowa o preferencjach żywieniowych, ogólnym stanie zdrowia, etapie życia, a w świetle ostatnich odkryć również... o genotypie ludzkim!
Co to znaczy?
W kodzie DNA każdego człowieka znajdują się informacje o nietolerancjach pokarmowych (np. glukozy, laktozy), metabolizmie (m.in. tłuszczów, węglowodanów, białek) czy ryzyku chorób cywilizacyjnych.
- Badanie fragmentu kodu genetycznego człowieka polega na opisie rodzajów mutacji, które są mu przypisane oraz analizie różnicy dziedzicznych wariantów - tłumaczy dietetyk Ewa Zygmanowska z Centrum Medycyny Dziecięcej MEDINTEL. Na tej podstawie ustalany jest indywidualny schemat odżywiania, którego zbilansowanie polega na wykluczeniu pokarmów mogących wywołać niepożądane dolegliwości zdrowotne lub włączeniu tego, na co organizm ma zapotrzebowanie.
Genodieta: zalety
Spersonalizowana analiza wyników badań i stosowanie genodiety pozwala zmniejszyć ryzyko zachorowań na alergie pokarmowe, cukrzycę, udar, miażdżycę, nadciśnienie tętnicze, zawał czy nowotwory. Szczególnie wskazana jest w walce z otyłością, która jest stale nasilającym się zjawiskiem wśród dzieci. Dzięki kodzie DNA można również określić najbardziej efektywny rodzaj aktywności fizycznej przypisany konkretnej osobie.
- Genodieta to sposób na walkę z chorobą, ale również możliwość jej zapobiegania - komentuje dyrektor zarządzająca Centrum Medycyny Dziecięcej MEDINTEL, Monika Makulska. Dostarczane organizmowi składniki odżywcze i sposób odżywiania mają również wpływ na nasze samopoczucie. Może się więc okazać, że np. bóle głowy wywoływane były przez niedobór mikroelementów w naszej diecie.
Kilka słów o badaniu
- Badanie jest całkowicie bezbolesne i bezpieczne - tłumaczy dietetyk MEDINTEL. Czas trwania to zaledwie kilka minut, a otrzymane wyniki są aktualne przez całe życie. Ułożenie genodiety to proces czteroetapowy. Pierwszym krokiem jest pobranie nabłonka od wewnętrznej strony policzka - lewego i prawego za pomocą specjalnej, sterylnej szpatułki. Następnym etapem jest analiza zebranego materiału genetycznego w laboratorium, a jego wyniki pacjent może odebrać w przychodni po 3 tygodniach. Wtedy, w obecności lekarza lub specjalisty dietetyka pacjent otrzymuje raport z wyników oraz instrukcje dotyczące dalszego postępowania. Bazując na pełnym profilu genetycznym komponowany jest plan diety, uwzględniający indywidualne predyspozycje żywieniowe z opisem produktów, których należy unikać oraz tych, które są korzystne dla naszego organizmu.
Dzieci i dieta - ale jak to?
Ten specjalny rodzaj układania planu żywieniowego jest przeznaczony zarówno dla osób dorosłych, jak i dzieci. Co ciekawe, genodietę można ułożyć już na etapie planowania potomstwa. Jadłospis przyszłej mamy powinien być bogaty w składniki odżywcze, potrzebne do optymalnego rozwoju płodu. Natomiast najodpowiedniejszym momentem na badanie dzieci są pierwsze miesiące ich życia, jeszcze przed wprowadzeniem nowych smaków do ich diety. Dzięki temu już od początku będziemy mogli kontrolować menu malucha, z uwzględnieniem jego genetycznych predyspozycji, np. do otyłości lub celiakii.