Orzech brazylijski
Jeden orzech brazylijski dziennie zaspokoi dzienną dawkę selenu. Nie tylko wzmocni odporność, ale także złagodzi objawy artretyzmu. Uwaga! Niski poziom selenu towarzyszy występowaniu nowotworów. Inne źródła selenu to: soczewica i kasze.
Kasza jaglana
Dostarcza nam wszystkich niezbędnych substancji odżywczych. Jedzmy ją 3 razy w tygodniu. Obniża poziom cukru we krwi, zapobiega zaparciom, działa jak probiotyk na jelita, koi nerwy, łagodzi migreny, zapobiega zawałom serca i zapobiega infekcjom.
Jajka
Jedzmy 3 jajka tygodniowo. Mają wszystko, czego organizm potrzebuje, z wyjątkiem witaminy C. Białko jajka jest łatwo przyswajalne i niskokaloryczne. Uwaga! Jajka nie podwyższają poziomu złego cholesterolu we krwi.
Płatki owsiane
Łyżka płatków owsianych codziennie na śniadanie powinna być obowiązkową pozycją w jadłospisie każdego z nas. Poza tym, że są bogatym źródłem magnezu, oczyszczają jelita, pomagają przy zaparciach. Chronią przed nowotworem jelita grubego.
Pestki dyni
6 łyżek pestek dyni lub płatków migdałowych dosypanych do sałatek, zup, musli zapewnią dzienną dawkę magnezu. Jedzmy też bogate w ten pierwiastek pieczywo żytnie razowe, kaszę gryczaną, brązowy ryż, rośliny strączkowe, orzechy i banany.
Ryby morskie
Powinniśmy je jadać 2 razy w tygodniu (np. łosoś, dorsz, śledź). Są bogate w kwasy omega-3, które wzmacniają organizm, chronią przed nowotworami piersi i prostaty oraz przed chorobami układu krążenia. Spowalniają też starzenie się komórek.
Papryka czerwona
Jesienią i zimą warto wzbogacić potrawy o czerwoną paprykę. Już połowa tego warzywa dostarczy nam dziennej dawki witaminy C. Bogatymi źródłami witaminy C są też kiszona kapusta, jarmuż i natka pietruszki, dzika róża oraz cytrusy.
Zielone warzywa
Ta grupa bogata jest w kwas foliowy, zaliczany do witamin z grupy B. Codziennie zjedzmy więc porcję natki pietruszki, brokułu czy brukselki. Kwas foliowy potrzebny jest każdej komórce ciała. Korzystnie wpływa na układ nerwowy i zapobiega anemii.