Menu na odporność
Osiem najważniejszych produktów.

Orzech brazylijski Jeden orzech brazylijski dziennie zaspokoi dzienną dawkę selenu. Nie tylko wzmocni odporność, ale także złagodzi objawy artretyzmu. Uwaga! Niski poziom selenu towarzyszy występowaniu nowotworów. Inne źródła selenu to: soczewica i kasze.
Kasza jaglana Dostarcza nam wszystkich niezbędnych substancji odżywczych. Jedzmy ją 3 razy w tygodniu. Obniża poziom cukru we krwi, zapobiega zaparciom, działa jak probiotyk na jelita, koi nerwy, łagodzi migreny, zapobiega zawałom serca i zapobiega infekcjom.
Jajka Jedzmy 3 jajka tygodniowo. Mają wszystko, czego organizm potrzebuje, z wyjątkiem witaminy C. Białko jajka jest łatwo przyswajalne i niskokaloryczne. Uwaga! Jajka nie podwyższają poziomu złego cholesterolu we krwi.
Płatki owsiane Łyżka płatków owsianych codziennie na śniadanie powinna być obowiązkową pozycją w jadłospisie każdego z nas. Poza tym, że są bogatym źródłem magnezu, oczyszczają jelita, pomagają przy zaparciach. Chronią przed nowotworem jelita grubego.
Pestki dyni 6 łyżek pestek dyni lub płatków migdałowych dosypanych do sałatek, zup, musli zapewnią dzienną dawkę magnezu. Jedzmy też bogate w ten pierwiastek pieczywo żytnie razowe, kaszę gryczaną, brązowy ryż, rośliny strączkowe, orzechy i banany.
Ryby morskie Powinniśmy je jadać 2 razy w tygodniu (np. łosoś, dorsz, śledź). Są bogate w kwasy omega-3, które wzmacniają organizm, chronią przed nowotworami piersi i prostaty oraz przed chorobami układu krążenia. Spowalniają też starzenie się komórek.
Papryka czerwona Jesienią i zimą warto wzbogacić potrawy o czerwoną paprykę. Już połowa tego warzywa dostarczy nam dziennej dawki witaminy C. Bogatymi źródłami witaminy C są też kiszona kapusta, jarmuż i natka pietruszki, dzika róża oraz cytrusy.
Zielone warzywa Ta grupa bogata jest w kwas foliowy, zaliczany do witamin z grupy B. Codziennie zjedzmy więc porcję natki pietruszki, brokułu czy brukselki. Kwas foliowy potrzebny jest każdej komórce ciała. Korzystnie wpływa na układ nerwowy i zapobiega anemii.