Mięso z kurczaka - czego o nim nie wiesz?

article cover
123RF/PICSEL

Mięso z kurczaka - czego o nim nie wiesz?

Kurczak na zdrowie? Mięso z kurczaka polecane jest wszystkim i to niezależnie od wieku oraz zdrowotnych problemów. Jest lekkostrawne, zawiera niewielką ilość tłuszczu i odpowiednio przyrządzone świetnie smakuje. To idealny posiłek dla dzieci, osób starszych oraz tych, zmagających się z nadwagą, problemami z trawieniem czy niedoborem witamin i minerałów. Jedyną częścią kury, która nie ma znaczących wartości zdrowotnych, jest skórka.
Kurczak na zdrowie? Mięso z kurczaka polecane jest wszystkim i to niezależnie od wieku oraz zdrowotnych problemów. Jest lekkostrawne, zawiera niewielką ilość tłuszczu i odpowiednio przyrządzone świetnie smakuje. To idealny posiłek dla dzieci, osób starszych oraz tych, zmagających się z nadwagą, problemami z trawieniem czy niedoborem witamin i minerałów. Jedyną częścią kury, która nie ma znaczących wartości zdrowotnych, jest skórka.123RF/PICSEL
Białe paski na mięsie Oliwy do ognia dolały badania opublikowane przez Poultry Science, w których poddano wątpliwości jakość mięsa z białymi liniami. Naukowcy wyjaśnili, że białe prążki wskazują na rodzaj hodowli, w której kurczak się rozwijał, a dokładniej wspomnianej wyżej metody sztucznego napędzania. Drób ma urosnąć jak najszybciej i to w jak najkrótszym czasie, co oznaczałoby dokarmianie go paszami, zawierającymi hormony oraz antybiotyki. Takie mięso miałoby mieć mniej białka i o wiele więcej tłuszczu. Gorzej wchłaniałoby marynaty i mimo odpowiedniej obróbki termicznej pozostawało twarde.
Białe paski na mięsie Oliwy do ognia dolały badania opublikowane przez Poultry Science, w których poddano wątpliwości jakość mięsa z białymi liniami. Naukowcy wyjaśnili, że białe prążki wskazują na rodzaj hodowli, w której kurczak się rozwijał, a dokładniej wspomnianej wyżej metody sztucznego napędzania. Drób ma urosnąć jak najszybciej i to w jak najkrótszym czasie, co oznaczałoby dokarmianie go paszami, zawierającymi hormony oraz antybiotyki. Takie mięso miałoby mieć mniej białka i o wiele więcej tłuszczu. Gorzej wchłaniałoby marynaty i mimo odpowiedniej obróbki termicznej pozostawało twarde. 123RF/PICSEL
Jak wybierać mięso w sklepie? Według hodowców i lekarzy weterynarii białe prążki na mięsie nie są powodem do obaw. Mogą być uwarunkowane genetycznie, ale na pewno nie są niebezpieczne dla zdrowia. Ptaki hodowlane leczone są antybiotykami wyłącznie w razie choroby i pod czujnym okiem specjalistów. Żeby mieć pewność, że kupowane przez nas mięso jest najlepszej jakości, powinniśmy sięgać po kurczaka zagrodowego, który żywiony jest odpowiednią karmą i hodowany w rodzinnym gospodarstwie. Taki drób żyje dwa razy dłużej, niż ptak na fermie, ale jego mięso jest również odpowiednio droższe.
Jak wybierać mięso w sklepie? Według hodowców i lekarzy weterynarii białe prążki na mięsie nie są powodem do obaw. Mogą być uwarunkowane genetycznie, ale na pewno nie są niebezpieczne dla zdrowia. Ptaki hodowlane leczone są antybiotykami wyłącznie w razie choroby i pod czujnym okiem specjalistów. Żeby mieć pewność, że kupowane przez nas mięso jest najlepszej jakości, powinniśmy sięgać po kurczaka zagrodowego, który żywiony jest odpowiednią karmą i hodowany w rodzinnym gospodarstwie. Taki drób żyje dwa razy dłużej, niż ptak na fermie, ale jego mięso jest również odpowiednio droższe. 123RF/PICSEL
Mimo wymienionych właściwości mięso z kurczaka od lat cieszy się złą sławą. Głównie za sprawą antybiotyków, które podobno są wstrzykiwane kurom przez hodowców. Jedną z częściej powtarzanych teorii jest również ta, która wskazuje na genetyczną modyfikację drobiu. Takie ptaki miałyby cierpieć na choroby mięśni i w efekcie zawierać o 224 proc. więcej tłuszczu.
Mimo wymienionych właściwości mięso z kurczaka od lat cieszy się złą sławą. Głównie za sprawą antybiotyków, które podobno są wstrzykiwane kurom przez hodowców. Jedną z częściej powtarzanych teorii jest również ta, która wskazuje na genetyczną modyfikację drobiu. Takie ptaki miałyby cierpieć na choroby mięśni i w efekcie zawierać o 224 proc. więcej tłuszczu.123RF/PICSEL
Nie unikajcie ciemnego mięsa Decydując się na kupno konkretnej części kurczaka, warto wiedzieć, która z nich cechuje się najlepszymi walorami zdrowotnymi. Ciemniejsze mięso, które jest charakterystyczne dla dolnej części drobiu, to prawdziwe bogactwo mioglobiny – białka odpowiedzialnego za przechowywanie tlenu w mięśniach. Specjaliści są zgodni, że nie powinniśmy się obawiać ciemnych części drobiu, ponieważ są zdrowe i zawierają mnóstwo wartości odżywczych. Kury to nieloty, więc poruszają się tylko na nogach. Właśnie dlatego udka zawsze będą mieć inny kolor.
Nie unikajcie ciemnego mięsa Decydując się na kupno konkretnej części kurczaka, warto wiedzieć, która z nich cechuje się najlepszymi walorami zdrowotnymi. Ciemniejsze mięso, które jest charakterystyczne dla dolnej części drobiu, to prawdziwe bogactwo mioglobiny – białka odpowiedzialnego za przechowywanie tlenu w mięśniach. Specjaliści są zgodni, że nie powinniśmy się obawiać ciemnych części drobiu, ponieważ są zdrowe i zawierają mnóstwo wartości odżywczych. Kury to nieloty, więc poruszają się tylko na nogach. Właśnie dlatego udka zawsze będą mieć inny kolor.123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?