Mity diety

Wybierając zdrowszy produkt, często zaoszczędzimy
Wybierając zdrowszy produkt, często zaoszczędzimy123RF/PICSEL

Mit 1: Eksperci wciąż zmieniają zdanie na temat tego, co jest zdrowe, a co nie

Mit 2: Zdrowa żywność jest zawsze droższa od zwykłej

Mit 3: Napis na etykiecie "light" lub "z niską zawartością tłuszczu" oznacza, że produkt jest zdrowy

Mit 4: Przygotowywanie zdrowych posiłków znacznie ogranicza wybór tego, co trafia na nasze talerze

Zobacz również:

    Mit 5: Ze śniadania można zrezygnować

    Mit 6: Margaryna zawiera mniej tłuszczu niż masło

    Mit 7: Czerwone mięso zawsze jest tłuste, a drób - chudy

    Mit 8: Jajka podwyższają poziom cholesterolu

    Mit 9: Dużo marchwi w diecie sprawia, że skóra staje się brązowa

    Mit 10: Probiotyki wzmacniają odporność

    Mit 11: Szpinaku i grzybów nie wolno ponownie podgrzewać

    Mit 12: Jeśli chcemy zdrowo się odżywiać, lepiej wybierać dania wegetariańskie

    Zobacz również:

      Mit 13: Picie schłodzonej wody sprawia, że spalamy więcej kalorii i pomaga schudnąć

      Mit 14: Sok może powodować próchnicę

      Mit 15: Jeśli dziecko nie chce jeść warzyw lub owoców, to lepiej już mu ich nie podawać

      Mit 16: Słodycze mogą być dobrym źródłem witamin

      Mit 17: Awokado nie należy do zdrowych składników diety

      Mit 18: Większość soli, która znajduje się w naszej diecie, dodajemy sami do potraw

      Zobacz również:

        Mit 19: Świeże warzywa zawierają więcej witamin niż mrożonki

        Mit 20: W chipsach i frytkach znajdują się rakotwórcze substancje

        Mit 21: Każdy powinien wypijać codziennie dwa do trzech litrów

        Mit 22: Dużo soli w diecie oznacza podwyższone ciśnienie

        Okładka książki "Dieta albo cud Fundacji" Pro-Test
        Okładka książki "Dieta albo cud Fundacji" Pro-Test materiały prasowe

        Mit 23: Na biegunkę pomoże cola i słone paluszki

        Mit 24: Ziołowe nalewki pobudzają trawienie

        Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?