Najlepsze źródła witaminy B3

​Jeżeli masz częsty kontakt ze słońcem, twój organizm samodzielnie ją sobie wytwarza. Co zrobić, aby jej poziom nie zmalał po lecie?

Aby uniknąć niedoborów, układaj swój jadłospis tak, by królowały w nim tłuste ryby
Aby uniknąć niedoborów, układaj swój jadłospis tak, by królowały w nim tłuste ryby123RF/PICSEL

Najważniejsza jest dieta. Bo choć pozytywne oddziaływanie słońca jest niewątpliwe, przy niedożywieniu ono nie wystarcza, by zapewnić właściwy poziom witaminy D. A ta jest niezbędna dla zdrowia kości i zębów. Jej brak powoduje krzywicę u dzieci i osteoporozę u dorosłych, podnosi ryzyko chorób serca, cukrzycy i nowotworów!

Zapobiegaj zamiast leczyć! 

Aby uniknąć niedoborów, układaj swój jadłospis tak, by królowały w nim tłuste ryby: śledzie, makrele, flądry oraz rośliny strączkowe. Dobrym źródłem są też jaja, sery dojrzewające oraz przetwory mleczne. Zdarza się jednak i tak, że mimo właściwej diety witamina D3 jest na zbyt niskim poziomie. Dlaczego?

Ważne jest towarzystwo! 

Przyswajanie witaminy D3 jest uzależnione od obecności innej witaminy - K2 oraz magnezu. Koniecznie więc wzbogać jadłospis o warzywa liściaste, np. szpinak, jarmuż (źródło K2) oraz o kasze, orzechy czy banany (magnezu). Warto też wiedzieć, że wchłanianie D3 będzie mniejsze u osób, które nadużywają kawy, za to unikają jedzenia tłuszczu.

Zobacz także:

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas