Najlepszy owoc na podniesienie odporności

Medycyna ludowa już dawno doceniła jego właściwości. Stosowano go na infekcje i wiele innych dolegliwości, a nawet przypisywano mu moce magiczne. Okazuje się, że czarny bez rzeczywiście wyróżnia się wśród innych owoców.

Owoce czarnego bzu wspomagają organizm w walce z infekcjami
Owoce czarnego bzu wspomagają organizm w walce z infekcjami123RF/PICSEL

Jego lecznicze działanie jest znane od wieków i jak się okazuje nie bez powodu był nazywany "chłopską apteczką" lub "apteczką Pana Boga". Cennym surowcem są zarówno kwiaty, jak i owoce, te ostatnie są szczególnie bogate w pigmenty, o działaniu antyoksydacyjnym.

Czarny bez na wzmocnienie odporności

Owoce zawierają bogactwo przeciwutleniaczy, a także witaminy A, B i C. Te składniki przyczyniają się do wzmocnienia układu odpornościowego, dzięki czemu organizm może szybciej zwalczać infekcje bakteryjne i wirusowe. Badania wykazały, że przyjmowanie suplementów na bazie owoców czarnego bzu skraca czas i łagodzi przebieg przeziębień i grypy.

Uważa się, że zawarte w owocach antocyjany zapobiegają namnażaniu się wirusów grypy w organizmie.

Czarny bez na stany zapalne

Czarny bez zawiera też garbniki i flawonoidy o działaniu przeciwzapalnym. Ze względu na to przetwory i suplementy na  bazie czarnego bzu zalecane są chorym na reumatyzm, stany zapalne skóry, jelit, żołądka, układu moczowego oraz dróg oddechowych.

Czarny bez na detoks

Owoce oczyszczają organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii, działają moczopędnie. Odtruwają organizm, ale mogą też działać przeczyszczająco. Wspomagają trawienie.  

Czarny bez wzmacnia i walczy z wirusami
Czarny bez wzmacnia i walczy z wirusami123RF/PICSEL

Czarny bez dla serca

Bioaktywne flawonoidy zawarte w owcach czarnego bzu pomagają obniżyć ciśnienie krwi i powstrzymywać rozwój chorób serca. Badania z 2017 roku wykazały również, że czarny bez przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu

Jak stosować?

Owoce czarnego bzu nie powinny być spożywane na surowo, ponieważ zawierają sambunigrynę i prunazynę, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe. Obróbka termiczna powoduje, że szkodliwe substancje ulatniają się, dlatego czarny bez najlepiej jest wykorzystać jako surowiec do produkcji soków, galaretek, dżemów.

Kto powinien zrezygnować z owoców czarnego bzu?

Czarnego bzu ani suplementów na jego bazie nie należy łączyć z lekami przeczyszczającymi, moczopędnymi, ani przeciwcukrzycowymi. Osoby biorące leki mogące wpłynąć na system odpornościowy takie jak  sterydy lub przeciwciała monoklonalne również nie powinny stosować przetworów ani suplementów na bazie czarnego bzu. Nie zaleca się ich także kobietom w ciąży i w okresie karmienia. 

Ewa Wachowicz: Przepis na sałatkę greckąPolsat
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas