Najlepszy przepis na orzechówkę
Orzechówka jest od dawna używana w medycynie naturalnej. Łagodzi dolegliwości związane z przewodem pokarmowym (biegunki, niestrawność, zaparcia), zwalcza również infekcje bakteryjne, grzybicze i wirusowe. Wspomaga też leczenie cukrzycy i miażdżycy.
Przygotowanie nalewki orzechowej nie jest trudne. Jej podstawowym składnikiem są młode, jeszcze zielone, orzechy włoskie. Powinny być zebrane w pierwszej połowie lipca (w chłodniejszych regionach Polski można to zrobić także później). Orzechy muszą być jeszcze miękkie, aby dało się je w całości kroić nożem. Najlepiej wybierać mniejsze orzechy.
Sposób przygotowania:
1. Orzechy umyj. Do ich krojenia załóż gumowe rękawiczki, bo sok z młodych orzechów bardzo plami ręce. Z tego samego powodu najlepiej używać szklanej deski albo drewnianą owinąć folią. Pokrój orzechy na ćwiartki (ze skórą - zawiera najwięcej zdrowych substancji, garbników). Przełóż je do dużego słoja i zalej spirytusem. Zakręć i pozostaw na 6 tygodni w ciemnym miejscu.
2. Przygotuj syrop miodowy. - 300 g miodu wymieszaj ze 100 ml ciepłej wody. Odkręć słój z zalewą, przełóż orzechy do innego naczynia, a płyn przecedź. Usuń pozostały na sitku osad, a do słoja z orzechami wlej zmacerowany spirytus i zalewę miodową. Wymieszaj, a następnie przelej do butelek z ciemnego szkła. Odstaw na pół roku. Potem pij raz dziennie po łyżce (rozcieńczonej w wodzie), a w razie choroby - po cztery łyżki.
Zobacz też: