Najważniejsze zasady diety Ewy Wachowicz
Miss Polonia z 1992 r. odnalazła swoją pasję w gotowaniu. Dziś ma własny program kulinarny, pisze książki kucharskie, jest członkiem jury programu Top Chef i mimo upływu lat niezmiennie zachwyca doskonałą sylwetką. Nie znosi jednak słowa odchudzanie, bo jej zdaniem wiąże się ono ze stresem. Poznaj podstawowe zasady diety Ewy.
Świeże, sezonowe produkty
Korzystanie z uprawianych u nas warzyw i owoców to podstawa, bo są one zdrowsze od importowanych. Wybieraj te świeże, sezonowe, np. pomidory, ogórki, sałaty, śliwki.
Woda to podstawa
Oczyszcza organizm z toksyn i jest niezbędna do prawidłowej pracy mózgu i innych narządów. Jeśli jej nie lubisz, dodawaj trochę cytryny lub pomarańczy.
Pilnuj godzin posiłków
Jedz regularnie, co ok. 2,5 godz., bo lepiej zjeść 5-6 porcji w ciągu dnia niż jeden obfity posiłek wieczorem. W ten sposób wyregulujesz metabolizm i poprawisz samopoczucie.
Słodka dyspensa
W tygodniu Ewa Wachowicz unika słodyczy, natomiast w niedzielę pozwala sobie na małe co nieco. Piecze ciasto czekoladowe, przygotowuje deser lub tort.
Niezdrowe trio
Szkodliwe dla organizmu są produkty typu fast food, wysoko przetworzone oraz typu light. Niestety, te odtłuszczone zazwyczaj zawierają bardzo dużo cukru (i na odwrót).
Przykładowe menu
Śniadanie: 2 kromki chleba z pastą jajeczną; przekąska: sałatka owocowa; obiad: panga z serem pleśniowym; podwieczorek: sałatka warzywna; kolacja: placki ziemniaczane.
32/2014 Na Żywo