Najważniejsze zasady diety Fodmap

​FODMAP jest dietą polecaną osobom zmagającym się z zespołem jelita drażliwego.

Ryby, warzywa, olej, orzechy - tych produktów nie musisz unikać
Ryby, warzywa, olej, orzechy - tych produktów nie musisz unikać123RF/PICSEL

Skrót FODMAP oznacza Fermentujące Oligo-, Dii Monosacharydy oraz (z ang. and) Poliakohole, czyli węglowodany i pochodzące od nich alkohole, które źle przyswajają się w jelicie cienkim, fermentują w jelicie grubym, powodując wzdęcia i zaparcia. Głównym założeniem jest unikanie produktów zawierających FODMAP. Zgodnie z zaleceniami, dieta powinna trwać nie dłużej niż 6-8 tygodni.

Najważniejsze zasady diety

1. Fruktany

Jeśli cierpisz na zespół jelita wrażliwego, zrezygnuj z fruktanów (oligosacharydów), które znajdują się np. w cebuli, czosnku, porach, imbirze oraz pszenicy, jęczmieniu i życie

 2. Fruktoza

Unikaj owoców zawierających więcej fruktozy (monosacharydy) niż glukozy, np. jabłek, gruszek, moreli. Za to możesz jeść m.in. banany, winogrona i grejpfruty.

 3. Laktoza

Blisko 2/3 dorosłych źle trawi mleko i jego przetwory, cierpiąc na nietolerancję laktozy. By oczyścić organizm, na pewien czas zrezygnuj z mleka i jego przetworów.

4. Produkty zalecane

Dozwolona, a nawet wskazana jest część produktów warzywnych, np. ziemniaki, marchew, dynia, ryby, mięsa, jaja, orzechy włoskie, migdały i oliwa z oliwek.

Bruschetta - przepisInteria Kulinaria
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas