Najważniejsze zasady diety Fodmap
FODMAP jest dietą polecaną osobom zmagającym się z zespołem jelita drażliwego.
Skrót FODMAP oznacza Fermentujące Oligo-, Dii Monosacharydy oraz (z ang. and) Poliakohole, czyli węglowodany i pochodzące od nich alkohole, które źle przyswajają się w jelicie cienkim, fermentują w jelicie grubym, powodując wzdęcia i zaparcia. Głównym założeniem jest unikanie produktów zawierających FODMAP. Zgodnie z zaleceniami, dieta powinna trwać nie dłużej niż 6-8 tygodni.
Najważniejsze zasady diety
1. Fruktany
Jeśli cierpisz na zespół jelita wrażliwego, zrezygnuj z fruktanów (oligosacharydów), które znajdują się np. w cebuli, czosnku, porach, imbirze oraz pszenicy, jęczmieniu i życie
2. Fruktoza
Unikaj owoców zawierających więcej fruktozy (monosacharydy) niż glukozy, np. jabłek, gruszek, moreli. Za to możesz jeść m.in. banany, winogrona i grejpfruty.
3. Laktoza
Blisko 2/3 dorosłych źle trawi mleko i jego przetwory, cierpiąc na nietolerancję laktozy. By oczyścić organizm, na pewien czas zrezygnuj z mleka i jego przetworów.
4. Produkty zalecane
Dozwolona, a nawet wskazana jest część produktów warzywnych, np. ziemniaki, marchew, dynia, ryby, mięsa, jaja, orzechy włoskie, migdały i oliwa z oliwek.