Reklama

Reklama

Nalewka z lawendy

Warto po nią sięgnąć, borykając się z problemem trawiennym. Łagodzi kolki, wzdęcia oraz bóle brzucha.

Wypicie jej przed posiłkiem zadziała rozkurczowo, dając poczucie ulgi, nawet po mocno tłustym posiłku. Nalewka z lawendy jest polecana także w bezsenności (dawkuj ją tak samo). 

Składniki na nalewkę

  • 15 g suchych kwiatów lawendy
  • 8 g owoców kolendry
  • 4 g anyżu
  • butelka (0,75 l) czerwonego wytrawnego wina

Sposób przygotowania:

Zioła wsyp do dużego słoja i zalej winem. Odstaw na dwa tygodnie w ciepłe i zacienione miejsce. Co drugi dzień potrząsaj słojem, aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały. 

Po upływie 14 dni przelej płyn przez gazę (resztki dobrze wyciśnij). Rozlej do ciemnych butelek, przechowuj w lodówce. Napisz na etykiecie datę sporządzenia nalewki oraz jej nazwę.

Dawkowanie

Reklama

Pij dwa lub trzy razy dziennie, po małym kieliszku (25 ml), około 30 minut przed posiłkiem. Stosuj przez miesiąc, aż poczujesz się lepiej. 

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje