Napary i nalewki, które obniżą zły cholesterol

article cover
123RF/PICSEL

Napary i nalewki, które obniżą zły cholesterol

Kuracja czosnkowo-cytrynowo-miodowa Sparz kilogram cytryn (najlepiej bio). Odczekaj kwadrans i wyciśnij z nich sok. Zmiażdż 8-10 główek czosnku. Sok i czosnek umieść w dwulitrowym słoju, dodaj kilogram miodu, najlepiej lipowego. Zawartość słoja dobrze wymieszaj i odstaw na tydzień w ciemne, chłodne miejsce. Zażywaj 1 łyżeczkę miodowego maceratu 3-4 razy dziennie. Kuracja może trwać kilka miesięcy. Przepisy pochodzą z książki Mateusza Emanuela Senderskiego "Ziołowe receptury na zdrowie" Źródło: Życie na Gorąco
Kuracja czosnkowo-cytrynowo-miodowa Sparz kilogram cytryn (najlepiej bio). Odczekaj kwadrans i wyciśnij z nich sok. Zmiażdż 8-10 główek czosnku. Sok i czosnek umieść w dwulitrowym słoju, dodaj kilogram miodu, najlepiej lipowego. Zawartość słoja dobrze wymieszaj i odstaw na tydzień w ciemne, chłodne miejsce. Zażywaj 1 łyżeczkę miodowego maceratu 3-4 razy dziennie. Kuracja może trwać kilka miesięcy. Przepisy pochodzą z książki Mateusza Emanuela Senderskiego "Ziołowe receptury na zdrowie" Źródło: Życie na Gorąco123RF/PICSEL
Ziołowa kuracja miodowa Wymieszaj 2 łyżki rozdrobnionego korzenia kozłka lekarskiego z 50 g nasion kopru włoskiego. Dolej 250 ml miodu, wymieszaj i uzupełnij litrem gorącej wody. Odstaw na tydzień, przecedź. Pij 1 łyżkę 2-3 razy dziennie przed posiłkiem.
Ziołowa kuracja miodowa Wymieszaj 2 łyżki rozdrobnionego korzenia kozłka lekarskiego z 50 g nasion kopru włoskiego. Dolej 250 ml miodu, wymieszaj i uzupełnij litrem gorącej wody. Odstaw na tydzień, przecedź. Pij 1 łyżkę 2-3 razy dziennie przed posiłkiem.123RF/PICSEL
Nalewka grejpfrutowa Wyciśnij z grejpfrutów litr soku. Przelej do słoja. Powoli dolej litr spirytusu, nie mieszaj. Słój zamknij i odstaw na tydzień w ciemne miejsce. Zażywaj 10-15 ml nalewki (pół małego kieliszka 25 ml) rozcieńczone w 1/4 szklanki przegotowanej, letniej wody.
Nalewka grejpfrutowa Wyciśnij z grejpfrutów litr soku. Przelej do słoja. Powoli dolej litr spirytusu, nie mieszaj. Słój zamknij i odstaw na tydzień w ciemne miejsce. Zażywaj 10-15 ml nalewki (pół małego kieliszka 25 ml) rozcieńczone w 1/4 szklanki przegotowanej, letniej wody. 123RF/PICSEL
Odwar z ziela przetacznika 1 łyżkę rozdrobnionego ziela (ok. 5 zł/50 g) zalej filiżanką wody. Podgrzej do wrzenia, a potem gotuj na małym ogniu 5 minut. Odstaw na kwadrans, przecedź. Pij 1/2 filiżanki 2-3 razy dziennie.
Odwar z ziela przetacznika 1 łyżkę rozdrobnionego ziela (ok. 5 zł/50 g) zalej filiżanką wody. Podgrzej do wrzenia, a potem gotuj na małym ogniu 5 minut. Odstaw na kwadrans, przecedź. Pij 1/2 filiżanki 2-3 razy dziennie. 123RF/PICSEL
Nalewka przetacznikowa 3-4 łyżki rozdrobnionego ziela zalej 500 ml 40-proc. wódki. Maceruj 10 dni w ciemnym, ciepłym miejscu. Po tym czasie odcedź i odciśnij masę ziołową. Nalewkę przefiltruj i przelej do ciemnej butelki. Przechowuj w lodówce. Pij po pół małego kieliszka (25 ml) 2 razy dziennie.
Nalewka przetacznikowa 3-4 łyżki rozdrobnionego ziela zalej 500 ml 40-proc. wódki. Maceruj 10 dni w ciemnym, ciepłym miejscu. Po tym czasie odcedź i odciśnij masę ziołową. Nalewkę przefiltruj i przelej do ciemnej butelki. Przechowuj w lodówce. Pij po pół małego kieliszka (25 ml) 2 razy dziennie.123RF/PICSEL
​Lecznicze śluzy Zioła pomocne w obniżaniu poziomu cholesterolu to te, które zawierają śluzy roślinne, np. nasiona babki jajowatej czy lnu (mogą obniżyć poziom całkowitego cholesterolu o 5-15 procent). Inne rośliny o działaniu przeciwmiażdżycowym to: karczoch, czosnek, kozieradka, przetacznik czy grejpfruty.
​Lecznicze śluzy Zioła pomocne w obniżaniu poziomu cholesterolu to te, które zawierają śluzy roślinne, np. nasiona babki jajowatej czy lnu (mogą obniżyć poziom całkowitego cholesterolu o 5-15 procent). Inne rośliny o działaniu przeciwmiażdżycowym to: karczoch, czosnek, kozieradka, przetacznik czy grejpfruty. 123RF/PICSEL
Macerat z kozieradki 1 czubatą łyżkę rozkruszonych nasion kozieradki (ok. 4 zł/50 g) zalej filiżanką chłodnej wody i maceruj 30 minut. Pij 1 filiżankę raz dziennie.
Macerat z kozieradki 1 czubatą łyżkę rozkruszonych nasion kozieradki (ok. 4 zł/50 g) zalej filiżanką chłodnej wody i maceruj 30 minut. Pij 1 filiżankę raz dziennie. 123RF/PICSEL
Napar z liści karczocha 1 łyżkę liści karczocha (ok. 3 zł/50 g) zalej filiżanką gorącej wody. Zaparzaj 5-10 minut. Przecedź. Pij 2-3 razy dziennie.
Napar z liści karczocha 1 łyżkę liści karczocha (ok. 3 zł/50 g) zalej filiżanką gorącej wody. Zaparzaj 5-10 minut. Przecedź. Pij 2-3 razy dziennie. 123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?