Napij się herbaty
Herbata (czarna, zielona i czerwona) jest doskonałym środkiem pobudzającym, moczopędnym i ściągającym. Wspomaga trawienie, oczyszcza organizm, zmniejsza bóle głowy.
Zawarte w niej przeciwutleniacze pomagają uniknąć chorób zwyrodnieniowych. Badania dowodzą także, że herbata może zapobiegać chorobom krążenia i wątroby oraz zawałom serca.
Herbata wykazuje też działanie bakteriobójcze i przeciwwirusowe. To dlatego łagodzi przebieg zatruć pokarmowych. Napar herbaciany korzystnie działa na nerki i drogi moczowe. Pobudza ich czynność, dlatego jest wykorzystywany jako delikatny środek moczopędny.
Z kolei zawarty w naparze fluor chroni zęby przed próchnicą. Nie należy jednak przekraczać 600 mg dziennie, czyli wypijać więcej niż 10-12 szklanek herbaty. Zbyt duże spożycie teiny może wywołać nadmierną pobudliwość, uczucie niepokoju, przyspieszenie oddychania i nasiloną potliwość. Przyczynia się także do zwiększenia utraty wapnia i magnezu z kości, ułatwiając w ten sposób rozwój osteoporozy.
Do herbaty nie należy dodawać mleka. Najlepiej pić ją przed posiłkiem lub pół godziny po nim. Warto wiedzieć, że kofeina w herbacie jest najbardziej aktywna do trzeciej minuty parzenia. Po tym czasie zaczyna się wiązać z polifenolami i stopniowo przestaje pobudzać. To zaś oznacza, że orzeźwia tylko świeży napar.
Pamiętaj też, że herbata zawiera wiele składników, które źle wpływają na dzieci, dlatego jeśli podajesz mu czarną, to tylko słabą i najlepiej z plasterkiem cytryny z dodatkiem miodu. Dla najmłodszych lepsze będą herbatki owocowe z naturalnego suszu. W przypadku alergików nie należy jednak podawać herbatek z dodatkiem owoców tropikalnych, bo mogą uczulić.
Coś na rozgrzewkę
Świetnie rozgrzejesz się herbatką z wit. C (z cytryną), ale jeszcze szybciej, gdy wzmocnisz ją imbirem - zetrzyj na tarce kawałek imbiru, dodaj 4 goździki i kawałek cynamonu (ok. 3 cm). Zalej 1/4 l wody i gotuj ok. 15 min. Przecedź. Dodaj do gorącej herbaty.