Nie tylko czosnek i miód leczą

Aby szybciej uporać się z chorobą, w czasie przeziębienia trzeba zmienić zasady odżywiania.

Jeśli rosół ma pomagać w przeziębieniu, trzeba go gotować na chudym mięsie, na wolnym ogniu ok. trzy godziny.
Jeśli rosół ma pomagać w przeziębieniu, trzeba go gotować na chudym mięsie, na wolnym ogniu ok. trzy godziny.123RF/PICSEL

Gdy czujesz, że bierze cię przeziębienie, sięgnij od razu po domowe i sprawdzone antybiotyki. Ale nie zapominaj, że niezwykle ważna jest też dieta ochronna. Nie może w niej zabraknąć witaminy D oraz tych z grupy B. Poza tym ważne są cynk i selen.

Najlepszy jest jadłospis lekkostrawny, pozbawiony potraw smażonych i wzdymających. Warzywa i owoce powinny być gotowane, a nie jedzone na surowo. Ciemne pieczywo zamień na ryż, owsiankę i suchary, czyli węglowodany lekkostrawne. To samo dotyczy białka.

Lepsze będą pieczone ryby i drób oraz jajka na miękko. Poza tym trzeba jeść częściej, a mniej oraz regularnie uzupełniać płyny.

Tego potrzebuje organizm w infekcji

Cynk: hamuje namnażanie się wirusów w organizmie. Przy pierwszych objawach przeziębienia trzeba go jak najszybciej zacząć przyjmować. Zalecana dzienna dawka to od 15 do 20 mg. Na co dzień dostarczysz go, jedząc: nasiona dyni,  ziarna sezamu,  pestki słonecznika,  sery żółte,  mięso i podroby,  gorzką czekoladę.

Selen: działa przeciwzapalnie i podnosi odporność. Jego najbogatszym źródłem są orzechy brazylijskie. Wystarczy zjeść tylko jeden, by zaspokoić jego dzienne zapotrzebowanie.

Witamina D: ma wpływ również na nasz system immunologiczny. Dlatego ważna jest jej suplementacja. W pożywieniu znajdziesz ją w: łososiu,  sardynkach,  makreli,  tranie,  jajach.

Witaminy z grupy B: uczestniczą w tworzeniu przeciwciał i podnoszą odporność. Ich źródłem są: kasza jaglana,  drożdże,  płatki owsiane,  ryż.

Kasza jaglana

Ma działanie osuszające, pozwala pozbyć się zalegającego śluzu. Odkwasza organizm i wzmacnia odporność. Nadaje się dla alergików i osób nietolerujących gluten.

Zielona herbata

Choć wychładza organizm, to właśnie ona jest uznawana przez Japończyków za lek na grypę. Można ją pić z malinami, cynamonem i imbirem lub płukać nią gardło.

To ci nie pomoże

Produkty mleczne i cukier. Te pierwsze powodują zwiększoną produkcję śluzu. Cukier natomiast osłabia naturalne mechanizmy obronne.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas