Niedoczynność tarczycy - najważniejsze zasady diety
Niedoczynność tarczycy to choroba, z którą zmaga się coraz więcej kobiet. W procesie leczenia kluczowa jest terapia farmakologiczna. Jednak schorzeniu często towarzyszą objawy metaboliczne i nadwaga, a także niedobór mikroelementów. Z tych powodów przy niedoczynności tarczycy istotną rolę odgrywa zmiana nawyków żywieniowych.
Dobrze dobrana dieta przyspieszy metabolizm i wyrówna niedobory składników mineralnych. Powinna zawierać dużo jodu oraz białka, a także selen, żelazo, magnez i cynk, o ile badania wykazują niedobór tych składników. Należy też zadbać, by w diecie znalazły się węglowodany z niskim indeksem glikemicznym oraz minimum 25 g błonnika.
Niezbędny jod
Jod ma zasadnicze znaczenia dla procesu syntezy hormonów tarczycy. Szukaj go w rybach morskich, owocach morza i wodorostach oraz produktach uprawianych na terenach nadmorskich. Używaj soli jodowanej i pij wodę mineralną mającą w składzie jod.
Białko
By zwiększyć tempo przemiany materii, 15 proc. dziennego pożywienia powinno stanowić białko. Jedz chude mięso, najlepiej drób i nabiał, ale bez dodatku cukru. Uwaga! Taka ilość białka może obciążyć organizm, dlatego dodatkowo pij 1,5 l wody dziennie.
Postaw na pełnoziarniste
Proces odchudzania istotnie wspomogą produkty pełnoziarniste, jak pieczywo razowe, kasza gryczana, ryż brązowy czy makaron pełnoziarnisty. Podobnie jak produkty gruboziarniste. Unikaj za to wypieków z pełnego przemiału, jak białe pieczywo.
Tego unikaj
Wyeliminuj pożywienie zawierające substancje wolotwórcze (goitrogeny), które ograniczają wchłanianie jodu, jak kapusta, kalafior, brukselka, soja, rzepa, kalarepa, gruszka, truskawki i fistaszki. Gotowanie pozwala zmniejszyć zawartość tych substancji, ale tylko o 30 proc.
25/2016 Na Żywo