Niezawodne kuracje z polskich buraków
Buraki to jedne z najzdrowszych warzyw. Wzmacniają serce, obniżają wysokie ciśnienie, dbają o wątrobę. Są też lekkostrawne, idealne dla osób z wrażliwym układem trawiennym. Ułatwiają wypróżnianie oraz łagodzą dolegliwości związane z refluksem czy wrzodami. Możesz stosować je leczniczo, ale i profilaktycznie.

Sok obniżający ciśnienie
2 buraki obrane ze skórki wrzuć do sokowirówki lub wyciskarki. Dodaj słodkie jabłko lub łyżkę miodu. Wyciśnij sok. Jak stosować? Pij powoli po pół szklanki 2 razy dziennie przez 3 miesiące. Codziennie przygotuj świeży sok. Pasta na zgagę i nadkwasotę 3 średnie umyte buraki ugotuj w wodzie do miękkości. Obierz ze skórki i zmiksuj na gładką masę. Dodaj 2 łyżki oleju rzepakowego i odrobinę soli do smaku.
Jak stosować?
Zjadaj łyżkę po posiłku, gdy odczuwasz zgagę lub pieczenie w ustach.

Mikstura na zaparcia
6 małych buraków ze skórką dobrze umyj. Owiń w folię aluminiową (każdy burak oddzielnie). Piecz przez godzinę w 180°C. Obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W młynku lub moździerzu rozdrobnij łyżeczkę nasion kminku i łyżeczkę nasion białej gorczycy. Dodaj do buraków przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wymieszaj i przełóż do słoiczka.
Jak stosować?
Codziennie rano zjadaj na czczo 5 łyżek buraczanej mikstury z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek.

Proszek chroniący przed miażdżycą
3-4 średnie buraki pokrój w cienkie półplastry i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku (200ºC), aż buraki się ususzą. Po przestygnięciu suszone półplasterki zmiel w młynku na proszek. Przesyp do słoika.
Jak stosować?
Zjadaj codziennie łyżkę proszku. Możesz też dodawać go do innych potraw, np. jogurtu, sałatki itp. Kurację stosuj przez 3 miesiące. Po miesiącu przerwy możesz ją powtórzyć.
Zobacz także: