O co chodzi z tym olejem palmowym?

Na masową skalę stosuje się jego przetworzoną postać. Występuje w żywności, kosmetykach i biopaliwach. W takiej formie szkodzi zdrowiu i lasom tropikalnym.

Olej palmowy jest dodawany do artykułów spożywczych i kosmetyków
Olej palmowy jest dodawany do artykułów spożywczych i kosmetyków123RF/PICSEL

Możemy pozostać obojętni na kolejne doniesienia o tym, że utwardzony olej palmowy jest głównym składnikiem jakiegoś produktu. W końcu to, czym się trujemy, to nasza sprawa.

Ale gdy z jego powodu giną lasy deszczowe, nazywane zielonymi płucami Ziemi, a to pociąga za sobą zmiany klimatyczne oraz zagraża różnym gatunkom roślin oraz chronionym zwierzętom (na liście oprócz orangutana jest słoń sumatrzański, pantera mglista, tygrys sumatrzański czy słoń indyjski), to problem dotyczy już nas wszystkich.

Przetworzony olej palmowy  traci swoje odżywcze właściwości i barwę
Przetworzony olej palmowy traci swoje odżywcze właściwości i barwę123RF/PICSEL

Zawsze chodzi o zysk 

Jest jednym z najtańszych olejów na świecie, a jego uprawa jest sześć razy bardziej wydajna niż w przypadku oleju z pestek winogron. 

Dlatego produkcja tego tłuszczu jest prowadzona na szeroką skalę. To z kolei pociąga za sobą wycinanie coraz większych połaci lasów i przeznaczanie ich na plantacje, które często są pozbawione certyfikatów. 

Tłuszcze trans a zdrowie 

W przemyśle spożywczym najczęściej stosuje się utwardzoną postać oleju palmowego, który zawiera szkodliwe tłuszcze trans. Przyczyniają się one m.in. do rozwoju chorób sercowo - naczyniowych, otyłości i cukrzycy typu II. Niestety olej palmowy jest wszędobylski. Znajdziesz go w ciastkach, orzeszkach, batonikach, przetworzonej żywności, chipsach czy w mydle i szamponie. 

Olej palmowy do smakołyków trafia pod postacią emulgatora 471 albo tłuszczów CBE i CBS
Olej palmowy do smakołyków trafia pod postacią emulgatora 471 albo tłuszczów CBE i CBS123RF/PICSEL

Dlaczego producenci wybierają olej palmowy? 

Pod taką postacią olej wolniej się utlenia i jest bardziej odporny na wysokie temperatury. Można go więc dłużej przechowywać, nawet poza chłodnią.

Mydło może zawierać niebezpieczne związki. Olej palmowy jest wykorzystywany do jego produkcji
Mydło może zawierać niebezpieczne związki. Olej palmowy jest wykorzystywany do jego produkcji123RF/PICSEL

Dlatego większość żywności z długim terminem przydatności do spożycia ma w swoim składzie olej palmowy.

Unikaj na etykiecie: olej palmowy, tłuszcz palmowy, olej roślinny utwardzony
Unikaj na etykiecie: olej palmowy, tłuszcz palmowy, olej roślinny utwardzony123RF/PICSEL

Co możesz zrobić? 

Sprawdzaj skład słodyczy, kosmetyków i chemii gospodarczej.

Sprawdzaj etykiety kosmetyków. W nich tez występują tłuszcze trans
Sprawdzaj etykiety kosmetyków. W nich tez występują tłuszcze trans123RF/PICSEL

Szukaj w sklepach produktów z certyfikowanym olejem palmowym (tzw. certyfikat RSPO). 

Zobacz także: 

Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas