"Owoc jajeczny". Dlaczego warto go jeść?

Tak naprawdę nazywa się Pouteria campechiana (często określa się go też canistel) i pochodzi z Ameryki Środkowej, choć uprawia się go też w Azji. Często bywa określany jako owoc jajeczny, gdyż jego miąższ przypomina żółtko ugotowanego jajka.

Pestki przypominają kasztany
Pestki przypominają kasztany123RF/PICSEL

Żółty podłużny owoc (kształt zależy od odmiany) może na pierwszy rzut oka przypominać paprykę, ale w rzeczywistości ma słodki smak, czasami porównywany do budyniu jajecznego.

To wartościowy owoc. Zawiera wiele cennych minerałów: takich jak wapń, fosfor, żelazo, witaminy z grupy B, całkiem sporo witaminy C oraz karoten, a także niezbędne aminokwasy egzogenne.

W miąższu znajduje się tryptofan, aminokwas, który korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego, chroni przed depresją i wspomaga dobry sen. Tryptofan nie tylko oddziałuje korzystnie na nasze samopoczucie, ale wpływa też na poczucie sytości i przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. To dlatego jest wykorzystywany w odchudzaniu, a suplementy z jego zawartością robią taką furorę.  Oczywiście ten aminokwas można znaleźć w naturalnych produktach: w canistelu, ale też w bananach, dorszu, spirulinie, warzywach strączkowych i mięsie.

Inny aminokwas, który znajduje się w miąższu "owocu jajecznego" to metionina, wspomagająca detoksykację organizmu, wpływająca korzystnie na zdrowie układu naczyniowo-sercowego, oraz wspomagająca procesy regeneracji tkanki łącznej, skóry włosów i paznokci. Można ją znaleźć także w groszku, soczewicy i mięsie.

Z owoców wyrabia się też mąkę
Z owoców wyrabia się też mąkę123RF/PICSEL

Owoc zawiera również lizynę - kolejny aminokwas, który bywa dostarczany w postaci suplementów, szczególnie dla osób dbających o sylwetkę. Lizyna wpływa na regenerację tkanek, spalanie tłuszczów i budowę masy mięśniowej. Ale to nie koniec jej zalet: zapobiega miażdżycy, chroni układ sercowo-naczyniowy i poprawia koncentrację.

Owoc można jeść na świeżo, lub przygotowywać z niego dżemy, marmoladę i inne przetwory. Produkuje się z niego nawet mąkę. Jest chętnie używany do przygotowania deserów na bazie mleka, w tym do wyrobu lodów.

Ze względu na słodki smak wiele osób używa go jako zamiennika cukru w różnych przepisach. Dodaje się go zatem do ciast, kremów, stosuje jako nadzienie do naleśników.

Najpopularniejszy przepis z zastosowaniem tego owocu to "eggfruit nog": Wystarczy zblendować owoc z mlekiem krowim lub owsianym, doprawić odrobinę ekstraktem z wanilii i gałką muszkatołową i gotowe! Canistel świetnie komponuje się również z limonką i miodem.

Owoc pouterii został również użyty w koktajlu składającym się z 71 składników, skomponowanym aby uczcić Igrzyska Wspólnoty Narodów 2014 w Glasgow. Każdy składnik został specjalnie wybrany, aby reprezentować każdy z konkurujących krajów.

Owoce rosną na wiecznie zielonych drzewkach o eliptycznych skórzastych liściach. Choć jest to roślina tropikalna wytrzymuje ponoć duże chłody.

Choć owoc wygląda intrygująco, jest skarbnicą korzystnych dla zdrowia składników
Choć owoc wygląda intrygująco, jest skarbnicą korzystnych dla zdrowia składników123RF/PICSEL

>>>Zachęcamy do oddania głosu>>>>

Agnieszka Sienkiewicz nominowana jest w plebiscycie Telekamery 2021 w kategorii "Aktorka". Głosuj online! 

Głosowanie trwa do 11 lutego.

"Ewa gotuje": Kogel-mogel z owocamiPolsat
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas