Owsianka. Posiłek idealny?

Niektórzy krzywią się na samą myśl, ale wiele kobiet przekazuje sobie sekretny przepis na "pokarm piękności" na bazie owsianki. Kto ma rację? Czy owsianka rzeczywiście jest nadzwyczajnym pokarmem?

Najlepiej jeść owsiankę na śniadanie
Najlepiej jeść owsiankę na śniadanie123RF/PICSEL

Wiele wskazuje na to, że tak. Wśród innych zbóż owies wyróżnia się zawartością białka i doskonałym zestawem aminokwasów. To doskonałe źródło witamin z grupy B, nazywanej "witaminą młodości" witaminy E, witamin A i K a także cennych minerałów takich jak: selen, magnez, żelazo,  mangan, cynk, wapń i fosfor

To także rewelacyjne źródło błonnika rozpuszczalnego, który ma ogromne znaczenie dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego, a także jest sprzymierzeńcem osób starających się utrzymać lub uzyskać prawidłową wagę.

To wszystko sprawia, że owsianka jest idealnym produktem, z którego możemy przygotować śniadanie, jeśli zależy nam na szczupłej sylwetce, pięknej cerze i mocnych włosach.

Warto też pamiętać, że owsianka sprzyja odchudzaniu, nie dlatego, że jest niskokaloryczna (nie jest), ale dlatego, że ze względu na dużą zawartość błonnika rozpuszczalnego zapewnia uczucie sytości na długo, zapobiega skokom insuliny i sprawia, że energia ze śniadania uwalnia się i jest dostarczana do tkanek stopniowo i równomiernie.

Z tego względu owsianki nie powinno się dosładzać, ani łączyć np. z masłem.

Z owsianki powinny zrezygnować osoby uczulone na gluten. Ponieważ owsianka może wpływać negatywnie na przyswajanie wapnia, powinny ją ograniczyć osoby zagrożone osteoporozą.

Warto też pamiętać, że najlepsze płatki są najmniej przetworzone (zwykłe). Płatki, które nie wymagają gotowania, są najbardziej przetworzone.

Surówka piękności Heleny Rubinstein

3 łyżki płatków owsianych

sok z 1/2 cytryny

łyżka miodu

filiżanka jogurtu naturalnego

kilka orzechów  laskowych

starte jabłko

Płatki zalewa się wodą i odstawia na noc, by napęczniały. Rano łączy się z pozostałymi składnikami i podaje na śniadanie.

Owsianka z figami i ciepłym syropem miodowymStyl.pl
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas