Papryka dobra przy diecie
Zmniejsza apetyt, przyspiesza spalanie tłuszczu i jest lepszym źródłem witaminy C niż cytryna. Teraz - pod koniec lata - jest najbardziej aromatyczna.
Zawiera też witaminy B i E (najwięcej żółta), wapń, potas, żelazo i magnez. Dołącz dania z papryką w roli głównej do swojego menu - nawet podgrzana i upieczona papryka nie straci witamin. Jedz jej więc jak najwięcej!
Papryka to zatem świetna przekąska dla osób odchudzających się. Pokrój w cienkie paski umytą paprykę w różnych kolorach i chrup razem z dipem na bazie jogurtu naturalnego (do jogurtu wystarczy dodać szczyptę soli, czosnek i ulubione zioła).
Z nadzieniem
Na koniec dodaj ryż i wymieszaj na jednolitą masę. Farsz przełóż do papryk. Ustaw je jedna obok drugiej w naczyniu żaroodpornym. Nakryj "czapeczkami" z ogonkami, smarując je uprzednio oliwą. Podlej papryki wodą do wysokości 2 cm i wstaw do nagrzanego piekarnika. Wyjmij dopiero, gdy skórka się pomarszczy.