Papryka pełna witaminy C
Papryka jest znakomitym źródłem witaminy C. W każdym strąku jest jej co najmniej 90 mg, a w czerwonej nawet 150 mg (przeciętne zapotrzebowanie to 60 mg dziennie).
Witaminy C w papryce jest pięciokrotnie więcej, niż w cytrynie. Tego cennego przeciwutleniacza nie można przedawkować, bo nadmiar jest sprawnie usuwany z organizmu wraz z moczem.
Wyjątek stanowią osoby z chorobami nerek, zwłaszcza ze skłonnością do powstawania złogów - muszą one uważać na suplementację tej witaminy w tabletkach.
Warto też wiedzieć, że papryka podczas obróbki termicznej traci mniej witaminy C niż inne warzywa czy owoce, gdyż szybko mięknie. Duśmy ją i grillujmy krócej.
Trwa właśnie sezon na paprykę, więc tanio ją kupimy. Jedzmy ją codziennie albo na surowo albo duszoną w leczo. To bardzo dobry i tani sposób na wzmocnienie odporności organizmu przed nadchodzącymi jesienią i zimą.