Papryka pełna witaminy C

Papryka jest znakomitym źródłem witaminy C. W każdym strąku jest jej co najmniej 90 mg, a w czerwonej nawet 150 mg (przeciętne zapotrzebowanie to 60 mg dziennie).

Jedz paprykę jesienią, by zimą uniknąć grypy i przeziębień
Jedz paprykę jesienią, by zimą uniknąć grypy i przeziębień123RF/PICSEL

Witaminy C w papryce jest pięciokrotnie więcej, niż w cytrynie. Tego cennego przeciwutleniacza nie można przedawkować, bo nadmiar jest sprawnie usuwany z organizmu wraz z moczem.

Wyjątek stanowią osoby z chorobami nerek, zwłaszcza ze skłonnością do powstawania złogów - muszą one uważać na suplementację tej witaminy w tabletkach.

Warto też wiedzieć, że papryka podczas obróbki termicznej traci mniej witaminy C niż inne warzywa czy owoce, gdyż szybko mięknie. Duśmy ją i grillujmy krócej.

Trwa właśnie sezon na paprykę, więc tanio ją kupimy. Jedzmy ją codziennie albo na surowo albo duszoną w leczo. To bardzo dobry i tani sposób na wzmocnienie odporności organizmu przed nadchodzącymi jesienią i zimą.

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas