Parząca pokrzywa
Niewiele jest roślin, które pomagają w tak wielu dolegliwościach, jak pokrzywa!
Boimy się kontaktu z nią z powodu parzących właściwości. Ale jej działanie jest dobroczynne!
Poprawia metabolizm
Zaparz herbatę: 1 łyżkę suszonej pokrzywy zalej szklanką wrzątku, odstaw na 20 min. Pij 3 razy dziennie.
Wspomaga walkę z osteoporozą
Przygotuj miód z pokrzywy: 4 łyżki suszonego ziela, 2 łyżki suszonych liści orzecha włoskiego zmiel na proszek, wymieszaj z 400 ml naturalnego pszczelego miodu. Przelej do szczelnego naczynia, zamknij i odstaw na tydzień w ciemne miejsce. Stosuj po 1 łyżeczce dwa razy dziennie między posiłkami. Taki miód dostarcza dużo krzemu i wapnia, co pomaga zachować zdrowe kości.
Działa ochronnie na wątrobę
Zrób lekki napar z pokrzywy: 1 łyżeczkę pokrzywy zalej 1 szklanką wrzątku. Parz 10 minut pod przykryciem. Pij dwa razy dziennie. To sposób szczególnie zalecany osobom, które przyjmują dużo syntetycznych leków.
Wzmacnia po antybiotykach
Zmieszaj 1 szklankę suszonej pokrzywy, 1/2 szklanki ziela rdestu ptasiego i 1/2 szklanki liści poziomki. Łyżeczkę mieszanki zalej szklanką wrzątku, zaparz 20 min. Odcedź, dolej łyżkę soku z czarnej porzeczki lub łyżeczkę miodu. Pij 2 razy dziennie.
Leczy reumatyzm i artretyzm
Przez tydzień biczuj miejsca bolesne świeżymi pędami - bóle zmniejszą się lub ustąpią, a jeśli nie, powtórz kurację.
ARTA FRANKEL-DOMINIK
Zobacz także: