Persymona: Czy warto ją jeść?
Persymona znana jest również po nazwą kaki. Owoc jest bogatym źródłem witamin, minerałów oraz składników odżywczych. Wyglądem przypomina żółtego pomidora. Jakie korzyści zdrowotne przynosi dla organizmu jedzenie persymony?
Właściwości persymony jako pierwsi docenili Japończycy i Chińczycy. To właśnie oni odkryli, jak działa na ludzki organizm i czy wpływa na poprawę zdrowia. Jak wygląda kaki? Wyglądem przypomina nieco pomidor i zazwyczaj ma żółty kolor, choć jego intensywność może się różnić.
Persymona: Witaminowa bomba
Persymona zawiera duże ilości witaminy A, B6, E, C oraz K. Poza tym bogata jest w błonnik, tiaminę, kwas foliowy, wapń, oraz magnez. Wykazuje również działanie przeciwutleniające. Niedawno przeprowadzone badania udowodniły, że owoc może skutecznie przyczynić się do spowolnienia rozwoju komórek rakowych.
Zawarty w persymonie beta-karoten wpływa natomiast na poprawę wzroku. Częste spożywanie owocu może poprawić kondycję oka oraz zmniejszyć ryzyko chorób, takich jak zaćma.
Jak jeść persymonę?
Owoce są najlepsze, gdy osiągnąć dojrzałość: będą ciemnożółte lub pomarańczowe. Pamiętajmy, aby kupować twardsze sztuki, które mogą dojrzeć w domu i nie spleśnieją po kilku dniach. Takie owoce możemy przechowywać w lodówce.
Przed spożyciem kaki należy obrać je ze skórki i pozbyć się liści. Można pokroić owoc na plasterki lub jeść jak kiwi - przekroić na pół i za pomocą łyżki wydrążyć środek. Persymona ma zaledwie 70 kcal, dlatego polecana jest osobom dbającym o linię!
Zobacz także: