Pesto z natki dobre na anemię
Nie traktuj natki pietruszki wyłącznie jako dodatku smakowego do potraw. Raz w tygodniu zrób z niej… pesto. Tak uzupełnisz niedobory żelaza.
Działanie
Pesto to włoska pasta na bazie bazylii i orzeszków piniowych. W naszym przepisie użyjemy natki pietruszki. Oprócz tego, że jest bogata w żelazo i wspomaga leczenie anemii ma też szereg innych właściwości leczniczych. Dzięki temu, że zawiera chlorofil, zmniejsza stany zapalne w organizmie. Działa też antybakteryjnie. Poza tym jest bogatym źródłem witaminy C wzmacniającej odporność. Częste dodawanie natki do posiłków chroni przed infekcjami i łagodzi ich objawy. Warto dodać, że żucie natki pietruszki niweluje nieświeży oddech i nieprzyjemny zapach w ustach, m.in. po zjedzeniu czosnku czy wypaleniu papierosa.
Składniki
- 2 pęczki natki pietruszki
- garść rukoli
- 1/4 szklanki migdałów (ale mogą być też orzechy laskowe, włoskie lub piniowe
- łyżeczka skórki z cytryny D duży ząbek czosnku albo 2 małe
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki startego sera typu parmezan, np. grana padano
- sól, pieprz
Przygotowanie
Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Pastą smaruj pieczywo (np. grzanki) zamiast masła. Doskonale smakuje też z makaronem. Aby kuracja zadziała, warto jeść takie pesto 1-2 razy w tygodniu.