Pięć sprawdzonych metod na dietę przeciwrakową
Te naturalne sposoby pomogą przeciwdziałać chorobom nowotworowym.
1.Grejpfruty i pomidory
Cytrusy zawierają flawonoidy - naryngeninę i hesperydynę - są one silnymi przeciwutleniaczami. Warto regularnie pić wyciskany z cytrusów sok (naturalny, a nie kupny), bo może działać prewencyjnie i przeciwdziałać rozwojowi raka, zwłaszcza układu pokarmowego, piersi i nowotworów krwi.
Bogactwo likopenu
Te popularne u nas warzywa - pomidory stanowią dobre źródło przeciwutleniaczy, w tym likopenu, któremu przypisuje się istotną rolę w zapobieganiu nowotworom raka szyjki macicy i prostaty. Sięgaj po pomidory albo ketchup - likopen po obróbce cieplnej lepiej się przyswaja.
2. Granaty i jagody goji
Polifenole zawarte w granatach wstrzymują namnażanie się komórek rakowych. Blokują związki kancerogenne i hamują tworzenie się nowych naczyń krwionośnych, które odżywiają raka. Wypijaj szklankę soku z granatów dziennie. Możesz też kupować świeże granaty i ich ziarenkami posypywać sałatki.
Owoce kolcowoju pospolitego
Jagody goji to dobre źródło polifenoli i witaminy C, które wzmacniają układ odpornościowy, co zwiększa skuteczność organizmu w zwalczaniu komórek raka. Zawierają antocyja- nidy, które chronią komórki przed mutowaniem, a co za tym idzie przed powstawaniem guzów.
3. Czosnek i grzyby shiitake
Codziennie jedz przynajmniej jeden ząbek czosnku - koniecznie na surowo. Działa jak antybiotyk, hamuje rozwój bakterii i prowokuje wydzielanie substancji przeciwzapalnych. Zawiera flawonoidy, saponiny i witaminy B zalecane w profilaktyce raka.
Chiński specjał
Te grzyby stosuje się wspomagająco w chemioterapii, bo hamują rozrost guzów. Zwiększają wchłanianie składników odżywczych, produkcję krwinek białych i przeciwzapalnych cytokin - wzmacniają więc odporność.
4. Kasza jaglana i amarantus
Ma tak wiele dobroczynnych składników, w tym witamin z grupy B, że nazwano ją królową kasz. Wspomaga odporność. Jest również bogata w lignany redukujące ryzyko nowotworu. Hamuje też namnażanie się już istniejących komórek rakowych. Jedz co dzień 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej.
Roślina z rodziny szarłatowatych
Zawiera skwalen, który ma właściwości antyoksydacyjne. A także peptydy stymulujące wzrost i naprawę komórek, hamujące rozwój zmian nowotworowych i łagodzące stany zapalne. Amarantus w proszku można kupić w aptece.
5. Nasiona chia i siemię lniane
Nasiona szałwii hiszpańskiej są dobrym źródłem kwasu alfalinolenowego, który może chronić przed rakiem piersi, szyjki macicy i prostaty. Mają też przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki, które przyspieszają komórkowe starzenie się organizmu, a także mutację komórek, co może prowadzić do nowotworów.
Dobroczynne ziarna
Siemię lniane zawiera antynowotworowe lignany i dużą ilość fitoestrogenów. Dzięki nim hamuje rozwój raka, zwłaszcza raka piersi i jelita grubego. Dlatego warto profilaktycznie spożywać 25 g nasion (w całości lub mielonych) co dzień.
Zobacz również: