Po co nam probiotyki?
Często słyszymy o probiotykach, czy wiemy jednak czym są i do czego służą? Zobacz, kiedy mogą pomóc.
Probiotyki to wyselekcjonowane kultury bakterii lub drożdży, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Ułatwiają wchłanianie witamin i minerałów, chronią mikroflorę jelitową podczas antybiotykoterapii i zwiększają odporność organizmu.
Niektóre szczepy działają antyalergicznie (np. łagodzą nietolerancję laktozy) lub obniżają poziom cholesterolu. Są obecne np. w jogurcie, kefirze, maślance i kiszonkach.
Aby bakterie probiotyczne mogły się namnażać, potrzebne są prebiotyki. To składniki pożywienia nieulegające trawieniu. Występują np. w pszenicy, cebuli, czosnku, bananach, cykorii i porach.
Zarówno probiotyki, jak i prebiotyki można spożywać w postaci suplementów.
Probiotyki mogą być pomocne w łagodzeniu dolegliwości towarzyszących AZS. Określone szczepy probiotyczne wpływają bowiem na zmniejszenie rozległości zmian skórnych, ich nasilenie, świąd i zaburzenia snu.
Zobacz także: