Poskromić apetyt

Jeśli bez przerwy chce nam się jeść, czas poznać metody, które pomogą oszukać głód.

 
 poboczem.pl
Słodycze tylko pozornie zaspokoją potrzebę zjedzenia czegoś. Po ich spożyciu głod powóci szybko i
będzie większypoboczem.pl

1. Woda

Uczucie sytości zapewni nam popijanie wody małymi łykami. Gdy ssie nas w żołądku, wcale nie musimy być głodni. Być może organizm potrzebuje uzupełnienia płynów i w ten sposób się ich domaga.

Dobra rada! Gdy poczujemy nagłą ochotę na coś słodkiego, nie rzucajmy się na tabliczkę czekolady czy batona, bo tylko spotęgujemy łaknienie. Zjedzmy lepiej coś pożywnego np. kanapkę z pieczywem razowym, polędwicą drobiową i sałatką grecką.

2. Regularne posiłki

Jedząc pięć posiłków w ciągu dnia co 3-4 godziny utrzymujemy właściwy poziom insuliny. Dzięki takiemu zachowaniu hamujemy nadmierny apetyt i zapobiegamy uczuciu głodu.

3. Akupresura

W chwili ataku głodu potrzyjmy palcami oba skrzydełka nosa lub płatki uszu. Apetyt się zmniejszy, bo te miejsca na ciele regulują łaknienie.

4. Słońce

Udowodniono, że na zmniejszenie apetytu wpływa silne światło. „Zadziała” choćby krótki spacer w słoneczny dzień oraz naświetlanie lampami.

5. Leptyna

Pamiętajmy, by starannie przeżuwać wszystko, co jemy. Dzięki temu wydziela się leptyna – hormon zmniejszający apetyt i ułatwiający trawienie. Tym sposobem wydobywamy z jedzenia maksimum zawartych w nim składników odżywczych i... unikamy uciążliwych wzdęć.

6. Pumpernikel

Skuteczną bronią w walce z nadmiernym apetytem jest pumpernikel i inne rodzaje pieczywa pełnoziarnistego. Taki posiłek da nam na dłużej uczucie sytości.

7. Nasiona lnu

Skutecznie wypełniają żołądek. Łyżeczkę zmielonych nasion lnu możemy dodawać praktycznie do każdego posiłku. Na śniadanie – do mleka i jogurtów, na obiad – do zup i sosów, a na kolację – np. do ciasta naleśnikowego. Można też przyrządzić z nich napój.

8. Świeże produkty

Unikajmy produktów instant, półproduktów i wyrobów przetworzonych. Wybierajmy żywność bez konserwantów.

9. Zioła zamiast soli

Dosalanie potraw wzmaga apetyt. Sól zastąpmy ziołami – świeżymi lub suszonymi. Zapewnią potrawie właściwy smak i aromat.

10. Chrom

Gdy cierpimy na niedobór chromu, trudno jest utrzymać stały poziom glukozy we krwi, w efekcie czego mamy ogromną ochotę na słodycze. Chrom jako suplement diety może wspomagać odchudzanie i zmniejszać apetyt.

Rewia 21/2011

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas