Powstrzymaj łuszczycę
Leki, maści i kremy niewiele pomogą, jeśli nie zadbasz o odpowiednią dietę. Zrezygnuj z produktów zaostrzających objawy i sięgaj po te, które je łagodzą.
Wygaś ogniska zapalne
Większość schorzeń skórnych ma związek ze stanem zapalnym wewnątrz organizmu. W twoim jadłospisie powinny więc znaleźć się produkty o działaniu przeciwzapalnym. Należą do nich m.in.:
- warzywa kapustne - brokuł, kalafior, brukselka, jarmuż i wszystkie odmiany kapusty. Zjedz porcję przynajmniej dwa razy w tygodniu. Sokiem ze świeżej kapusty możesz smarować zmiany łuszczycowe na skórze;
- warzywa cebulowe - cebula, por, czosnek. Dzięki allicynie wspierają odporność organizmu i przyspieszają gojenie się zmian skórnych;
- zielonolistne - sałata, szpinak, rukola, endywia. Są doskonałym źródłem kwasu foliowego i witaminy K, które wykazują działanie przeciwzapalne;
- owoce jagodowe - jagody, borówki, truskawki, maliny, jeżyny, porzeczki, aronia to doskonałe źródło przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. Zawierają też bardzo dużo witaminy C, która pobudza produkcję ważnego dla zdrowia skóry kolagenu;
- kiszonki - kiszona kapusta, ogórki, buraki i inne warzywa dostarczą ci minerałów, witamin i probiotyków. Wzmocnią odporność i złagodzą zmiany skórne;
- zdrowe tłuszcze - zwłaszcza olej konopny i lniany oraz rybny. Łagodzą zmiany skórne i przyspieszają gojenie.
Sięgaj po grzyby
Zwłaszcza suszone na słońcu, ponieważ zawierają dużo witaminy D, która hamuje nadmierny rozrost naskórka i działa przeciwzapalnie. Grzyby są też bogate w witaminy z grupy B niezbędne dla prawidłowego działania układu nerwowego.
Zdrowo przyprawiaj
Niektóre przyprawy działają jak lekarstwa. Łagodzą zmiany skórne i zapobiegają nawrotom łuszczycy. Szczególnie cenna jest kurkuma, ponieważ zwalcza przewlekłe stany zapalne organizmu. Wspomaga też pracę wątroby, która oczyszcza krew z toksyn sprzyjających nawrotom choroby. Dodawaj kurkumę do potraw (pół łyżeczki dziennie) lub zażywaj ją w kapsułkach.
Pomocne w łagodzeniu objawów są także goździki. Zawierają eugenol, który działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Dodawaj je do herbaty, potraw z grzybów i ryb.
Tego unikaj
Objawy łuszczycy najczęściej nasilają: czekolada i inne słodycze, alkohol, kawa, tłuste, smażone potrawy, sery żółte i pleśniowe, żywność wysoko przetworzona z takimi dodatkami, jak konserwanty, wzmacniacze smaku i zapachu, emulgatory.
Ruszaj się i panuj nad stresem
Życie w ciągłym napięciu sprawia, że nawroty łuszczycy zdarzają się częściej i objawy są bardziej dokuczliwe. Staraj się więc łagodzić stres.
Najlepszym sposobem jest systematyczny ruch. Zwłaszcza na świeżym powietrzu. Codziennie spaceruj, wsiądź na rower, ćwicz w domu.
Podtrzymuj kontakty z przyjaciółmi. To najlepszy sposób na łagodzenie napięcia.
Wysypiaj się. Sen odpręża i poprawia odporność organizmu. Wieczorem weź ciepłą kąpiel, posłuchaj relaksującej muzyki.
Zobacz także: