Prosto z pasieki

Pszczoły to najbardziej pracowite owady na świecie. Praktycznie wszystko, co wytworzą jest dla człowieka bezcenne. I bardzo, bardzo zdrowe.

Miód to nie jedyny dar ula
Miód to nie jedyny dar ula123RF/PICSEL

Miód zabije bakterie, wzmocni serce, doda sił

Niektóre gatunki miodu zabijają te bakterie, którym nie dają rady współczesne antybiotyki. Silnie bakteriobójcza jest inhibina (najwięcej zawierają jej miody spadziowe z drzew szpilkowych, lipowe  i grykowe, z pasiek położonych powyżej 1000 m n.p.m.). Substancji tej nie znosi między innymi groźny gronkowiec złocisty.

Z kolei zawarta  w miodzie acetylocholina wzmacnia wydolność mięśnia sercowego. Także obecny w nim potas zbawiennie działa na serce. Dla sercowców najkorzystniejsze są miody zawierające dużo glukozy czyli rzepakowy i malinowy. Odpowiedni dla diabetyków jest miód zawierający dużo fruktozy, a mało glukozy czyli akacjowy.

Rzepakowy i akacjowy zawierają najmniej biopierwiastków i aminokwasów i dlatego poleca się je przy schorzeniach nerek  i dróg moczowych. Rozpuszczony w wodzie miód (odstawiony na kilka godzin, by uaktywniły się zawarte w nim enzymy) jest niezastąpiony w okresie zwiększonego wysiłku fizycznego i umysłowego, przy przewlekłych chorobach, stanach wyczerpania, niedoborze związków mineralnych i pierwiastków śladowych. Polecany jest przede wszystkim dzieciom i osobom starszym. Jest w stanie szybko wzmocnić siły odpornościowe organizmu.

Wzbogacony ziołami

Jego walory lecznicze zwiększają się, gdy wzbogacimy go wyciągami z ziół. Miód z aroniąpobudza apetyt, obniża ciśnienie krwi. Dodatek pokrzywy sprawi, że poprawi się przemiana materii i praca trzustki. Miód  z melisą ma działanie uspokajające  i rozkurczowe, a z podbiałem wykrztuśne, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

Uzdrawiający jad

Apitoksynoterapia to leczenie jadem. Pierwszy z nim kontakt z jest przykry  - pojawia się opuchlizna i zaczerwienienie.  Z czasem uodparniamy się na użądlenia i są one niebezpieczne tylko dla osób uczulonych. Skuteczny na reumatyzm, artretyzm i gościec, leczy także nerwice, neuralgie nadciśnienia. Koi także wiele chorób skórnych. Najlepsze efekty uzyskuje się dzięki kuracji przeprowadzanej wprost  w pasiece.

Miody można wzbogacić wyciagami z ziół
Miody można wzbogacić wyciagami z ziół123RF/PICSEL

Bogactwo prosto z ula

Miody to nie jedyne skarby, wytwarzane przez pracowite pszczoły. Cenny jest pyłek kwiatowy, czyli pszczeli chleb. Jest on bogaty w białko, witaminy, sole mineralne i mikroelementy. Pyłek wzmacnia organizm po ciężkich chorobach. Wspomaga leczenie chronicznego zapalenia wątroby i dróg żółciowych, miażdżycy oraz różnych zaburzeń metabolicznych, choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

Pobierany z ula wosk znajduje zastosowanie w przemyśle (od kosmetyki, farmaceutyki, po wyrób farb). Hitowym produktem z ula jest propolis, bogaty biologicznie pszczeli kit o silnym działaniu antybakteryjnym i regenerującym.  Z kolei  mleczko pszczele, niegdyś uważane za panaceum na wiele dolegliwości, dziś nie jest modne, bowiem podnosi poziom cholesterolu we krwi.

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas