Skorupki jajek na osteoporozę
Czy wiesz, że być może marnujesz najcenniejsze i najtańsze źródło wapnia dobrze przyswajalne przez ludzki organizm? Zobacz, jak je wykorzystać.
Osteoporoza rozrzedza kości i powoduje utratę masy kostnej. W okresie menopauzy kobiety są na nią bardziej narażone, ponieważ ubywa im estrogenu, hormonu chroniącego przed różnymi chorobami, w tym osteoporozą. Gęstość kości gwałtownie maleje w pierwszych 3-7 latach po menopauzie. Zwłaszcza panie o drobnej budowie, palące papierosy i prowadzące mało aktywny tryb życia są narażone na to schorzenie. Aby się przed nim chronić, trzeba m.in. jeść produkty z wysoką zawartością wapnia.
Ratunek dla kości
W leczeniu osteoporozy pomaga skorupka bogata w wapń, który w 90 proc. jest przyswajalny przez kości. Oprócz węglanu wapnia w skorupce są też wszystkie niezbędne dla organizmu mikroelementy, czyli żelazo, krzem, cynk oraz m.in. stront, który wzmacnia strukturę kości.
Jak zrobić proszek ze skorupek jajek?
1. Sparz skorupki we wrzątku przez parę sekund (nie wolno jajek gotować, aby nie zamienić wapnia przyswajalnego przez organizm w nieprzyswajalny).
2. Dobrze je umyj i wytrzyj do sucha.
3. Zmiel skorupki w młynku do kawy na drobny proszek.
4. Przechowuj go w lodówce w zaciemnionym pojemniku.
Zmielone skorupki możesz dodawać do kasz, ziemniaków, twarogów, świeżo wyciskanych soków owocowych lub warzywnych. Możesz je także zmieszać z sokiem z połowy cytryny i wypić.
Jedz 1 g proszku dziennie, czyli ok. 1/2 łyżeczki. Kurację stosuj przez 30 dni, 2 razy w roku.
Aby wapń lepiej się wchłaniał
Trzeba go spożywać w obecności witaminy C i najlepiej razem z posiłkami. Warto też zadbać o magnez w diecie, bo nadmiar wapnia zmniejsza przyswajanie tego pierwszego minerału.
Warto wiedzieć: Ze skorupki jednego średniego jajka otrzymujemy 1 łyżeczkę proszku, czyli ok. 800 mg wapnia oraz śladowe ilości mikroelementów. Dzienne zapotrzebowanie na ten minerał wynosi 1000-1500 mg, czyli powinniśmy zjadać dwie łyżeczki proszku ze skorupek jajek.
IK