Słuchaj głosu serca
Stres, brak ruchu, zła dieta, nadciśnienie szkodzą sercu. A co mu sprzyja? Sprawdź!
Nie wszystko jest kwestią genów! Badania wykazują, że sercu szkodzi niezdrowy styl życia. Okażesz mu serce, zmieniając nawyki na dobre!
1. Taki wysiłek się opłaci
- Ruszaj się! Wytrenowane serce nie wysila się, by efektywnie zaopatrywać cały organizm w krew.
- Każdy wysiłek jest dobry, najlepiej regularny, np. szybki spacer, bieganie, jazda na rowerze.
- Świetnie na serce działa trening interwałowy - krótki wysiłek przeplatany lekką aktywnością, np. długi spacer z kilkuminutowymi sesjami biegu.
- Spróbuj ćwiczeń oporowych, np. z gumą - w dłuższym okresie obniżają one ciśnienie krwi! Ćwiczenia oporowe budują masę mięśniową, chroniąc przed nadwagą, a mięsień spala kilkanaście razy więcej kalorii niż tłuszcz.
- Wysypiaj się! Bez dłuższego, nieprzerwanego snu, w organizmie zaostrza się stan zapalny. Sen krótki lub przerywany, np. przez nocne poty w menopauzie, podnosi we krwi niekorzystne dla serca stężenie wapnia i białych krwinek.
- Rzuć palenie! Dym tytoniowy zwęża naczynia w sercu i pogarsza jego ukrwienie.
2. Zmień kuchnię na lżejszą
- Jedząc więcej warzyw, dostarczysz sercu najlepsze dla niego witaminy, minerały i błonnik.
- Najzdrowsze są warzywa surowe. Jeśli masz zwyczaj podjadania między posiłkami kalorycznych przekąsek, np. chipsów, batonów, ciastek, przygotuj sobie na takie chwile głodu marchewki, seler naciowy, ogórki, paprykę, kalarepę, rzodkiewki.
- Wykreśl tłuste wędliny, żółty ser. Ciężkie sosy i majonez zastępuj dressingiem z ziół i oliwy.
- Sięgaj też po owoce: zawierają przeciwutleniacze, utrzymujące serce i naczynia w dobrej formie.
- Mięśniowi sercowemu potrzebne jest białko, a jego najlepsze źródło to chude mięso, jaja, nabiał oraz ryby morskie. Sporo białka mają też warzywa strączkowe, które przy tym dostarczają błonnika, a nie zawierają ani grama cholesterolu.
- Mięso gotuj, piecz lub grilluj. Nie smaż w panierce i w tłuszczu.
- Unikaj podrobów - np. wątroba to bomba cholesterolowa!
- Dobre dla serca są oleje - rzepakowy i lniany - oraz oliwa.
- Orzechy, siemię lniane i soja zmniejszają ryzyko miażdżycy.
- Ogranicz sól do łyżeczki dziennie. Inaczej grozi ci nadciśnienie.
Walcz z nadwagą. Pamiętaj, że serce musi dostarczyć krew każdemu kilogramowi ciała!
Badaj się regularnie
- Żeby serce nie robiło ci przykrych niespodzianek, musisz regularnie sprawdzać jego stan. Jest to możliwe podczas każdej wizyty u lekarza rodzinnego.
- Co dwa, trzy lata staraj się robić badania kontrolne. Jeśli przekroczyłaś czterdziestkę - co roku.
- Twoje ciśnienie, poziom glukozy i cholesterolu powinny zawsze mieścić się w granicach normy.
Koniecznie też regularnie, co rok, odwiedzaj dentystę. Choroby przyzębia stanowią niezależny czynnik ryzyka chorób serca. Wywołujące je bakterie lokują się w blaszkach miażdżycowych i prawdopodobnie przyspieszają ich narastanie, podtrzymując stan zapalny w organizmie. Blaszki zwężają naczynia krwionośne i utrudniają przepływ krwi, prowadząc do niedokrwienia.