Sposoby na uporczywy zapach

Wiele osób wystrzega się jedzenia czosnku rano na śniadanie i do obiadu, ponieważ obawia się nieprzyjemnego zapachu z ust, rąk, skóry. Niepotrzebnie, bo aromat czosnku łatwo można zneutralizować w prosty sposób. Pomocna jest pietruszka, mód lub goździki. Co jeszcze?

Zapachu czosnku pozbędziesz się, żując goździki
Zapachu czosnku pozbędziesz się, żując goździki 123RF/PICSEL

Nieprzyjemnego zapachu czosnku pozbędziemy się, żując zieloną natkę pietruszki, ziarna palonej kawy lub goździki - ale jeden goździk nie wystarczy, trzeba żuć ich co najmniej dziesięć sztuk.

Pietruszka niweluje zapach czosnku
Pietruszka niweluje zapach czosnku 123RF/PICSEL

Pomoże też zjedzenie łyżeczki miodu lub jabłka. Danie z czosnkiem warto także popić jogurtem lub mlekiem. Wieczorem zaleca się wypicie kieliszka czerwonego wina, który niweluje aromat czosnku.

Zobacz także: 

To będzie niezły instruktaż dla mężczyzn!INTERIA.PL
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas