Sześć sposobów na poprawę odporności

article cover
123RF/PICSEL

Sześć sposobów na poprawę odporności

1. Miód manuka ​Może uchronić cię przed infekcjami wirusowymi, bakteryjnymi i grzybiczymi. Dzięki dużej zawartości methylglyoxalu (MGO ) zwalcza drobnoustroje chorobotwórcze równie skutecznie jak antybiotyk, ale nie osłabia odporności. Przeciwnie - wzmacnia ją i wspiera organizm w zmaganiach z chorobą. Miód manuka stosuj profilaktycznie, aby uniknąć zakażeń, a także wtedy, gdy infekcja już cię dopadnie. Zapobiegawczo wystarczy produkt o niższym stężeniu methylglyoxalu, czyli MGO 100+ lub MGO 250+. W czasie choroby wybierz wyższe stężenie - MGO 400+ albo MGO 550+. Taki miód wesprze układ immunologiczny, ale także złagodzi objawy przeziębienia - zmniejszy ból gardła, mięśni, głowy. Jedz dwie-trzy łyżeczki miodu manuka dziennie, minimum 20 minut przed posiłkiem.
1. Miód manuka ​Może uchronić cię przed infekcjami wirusowymi, bakteryjnymi i grzybiczymi. Dzięki dużej zawartości methylglyoxalu (MGO ) zwalcza drobnoustroje chorobotwórcze równie skutecznie jak antybiotyk, ale nie osłabia odporności. Przeciwnie - wzmacnia ją i wspiera organizm w zmaganiach z chorobą. Miód manuka stosuj profilaktycznie, aby uniknąć zakażeń, a także wtedy, gdy infekcja już cię dopadnie. Zapobiegawczo wystarczy produkt o niższym stężeniu methylglyoxalu, czyli MGO 100+ lub MGO 250+. W czasie choroby wybierz wyższe stężenie - MGO 400+ albo MGO 550+. Taki miód wesprze układ immunologiczny, ale także złagodzi objawy przeziębienia - zmniejszy ból gardła, mięśni, głowy. Jedz dwie-trzy łyżeczki miodu manuka dziennie, minimum 20 minut przed posiłkiem.123RF/PICSEL
2. Cebula i czosnek Lepiej radzą sobie z wirusami i bakteriami niż antybiotyki. Mobilizują także białe krwinki do obrony przed chorobą. Poprawią twoją odporność pod warunkiem, że będziesz je jadła często. Możesz też przygotować z nich syrop z miodem, imbirem i cytryną. Dodatki te stłumią silny aromat warzyw. Posiekaj cebulę, cztery ząbki czosnku, kawałek imbiru i wymieszaj z trzema łyżkami miodu oraz sokiem z całej cytryny. Odstaw na dobę. Pij trzy łyżeczki dziennie.
2. Cebula i czosnek Lepiej radzą sobie z wirusami i bakteriami niż antybiotyki. Mobilizują także białe krwinki do obrony przed chorobą. Poprawią twoją odporność pod warunkiem, że będziesz je jadła często. Możesz też przygotować z nich syrop z miodem, imbirem i cytryną. Dodatki te stłumią silny aromat warzyw. Posiekaj cebulę, cztery ząbki czosnku, kawałek imbiru i wymieszaj z trzema łyżkami miodu oraz sokiem z całej cytryny. Odstaw na dobę. Pij trzy łyżeczki dziennie.123RF/PICSEL
3. Kurkuma Podnosi poziom peptydu, który chroni przed infekcjami bakteryjnymi, wirusowymi i grzybiczymi. Jeśli infekcja już się rozwinie, zawarta w roślinie kurkumina wspomoże leczenie. Warto wymieszać sproszkowane kłącze z pieprzem. Kurkumina najskuteczniej działa bowiem w połączeniu z piperyną - składnikiem pieprzu.
3. Kurkuma Podnosi poziom peptydu, który chroni przed infekcjami bakteryjnymi, wirusowymi i grzybiczymi. Jeśli infekcja już się rozwinie, zawarta w roślinie kurkumina wspomoże leczenie. Warto wymieszać sproszkowane kłącze z pieprzem. Kurkumina najskuteczniej działa bowiem w połączeniu z piperyną - składnikiem pieprzu.123RF/PICSEL
4. Żurawina ​A jest bogata w witaminy i minerały. Dzięki temu skutecznie zwalcza wirusy i drobnoustroje. Przyspiesza leczenie infekcji, ogranicza namnażanie się bakterii i ułatwia ich wydalanie z organizmu. Pij codziennie przynajmniej pół szklanki niesłodzonego soku z żurawiny, a unikniesz przeziębienia. Możesz rozcieńczyć go wodą, bo jest cierpki. Jeśli wolisz suszoną żurawinę, wybieraj taką z upraw ekologicznych - bez oleju i cukru.
4. Żurawina ​A jest bogata w witaminy i minerały. Dzięki temu skutecznie zwalcza wirusy i drobnoustroje. Przyspiesza leczenie infekcji, ogranicza namnażanie się bakterii i ułatwia ich wydalanie z organizmu. Pij codziennie przynajmniej pół szklanki niesłodzonego soku z żurawiny, a unikniesz przeziębienia. Możesz rozcieńczyć go wodą, bo jest cierpki. Jeśli wolisz suszoną żurawinę, wybieraj taką z upraw ekologicznych - bez oleju i cukru.123RF/PICSEL
5. Echinacea Czyli jeżówka purpurowa, została doceniona nie tylko przez zielarzy, ale także przez naukowców. Według nich jest jednym z najsilniejszych środków poprawiających odporność organizmu. Pobudza leukocyty (białe ciałka krwi) do wydzielania substancji przeciwwirusowych. Profilaktycznie pij herbatkę z tej rośliny albo zażywaj suplementy. Zmniejszysz w ten sposób ryzyko przeziębienia nawet o połowę. Jeśli będziesz przyjmowała wyciągi z jeżówki razem z witaminą C lub po zjedzeniu bogatych w nią produktów, zagrożenie infekcją wirusową lub bakteryjną spadnie aż o 80 procent.
5. Echinacea Czyli jeżówka purpurowa, została doceniona nie tylko przez zielarzy, ale także przez naukowców. Według nich jest jednym z najsilniejszych środków poprawiających odporność organizmu. Pobudza leukocyty (białe ciałka krwi) do wydzielania substancji przeciwwirusowych. Profilaktycznie pij herbatkę z tej rośliny albo zażywaj suplementy. Zmniejszysz w ten sposób ryzyko przeziębienia nawet o połowę. Jeśli będziesz przyjmowała wyciągi z jeżówki razem z witaminą C lub po zjedzeniu bogatych w nią produktów, zagrożenie infekcją wirusową lub bakteryjną spadnie aż o 80 procent.123RF/PICSEL
6. Oregano Nie tylko poprawia odporność organizmu, ale także zwalcza zakażenia. Szczególnie ceniony jest olejek z tej rośliny ze względu na silne właściwości antybiotyczne, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. Zabija także wirusy, w tym opryszczki. Olejek możesz stosować do inhalacji, gdy jesteś przeziębiona. Ułatwi ci oddychanie, udrożni nos, uśmierzy ból gardła, zatok, głowy, a nawet ucha. Na dolegliwości te pomaga również napar z łyżeczki suszonego lub świeżego oregano zalanego szklanką wrzątku. Pij go dwa-trzy razy dziennie już przy pierwszych objawach infekcji. Źródło: Na Żywo
6. Oregano Nie tylko poprawia odporność organizmu, ale także zwalcza zakażenia. Szczególnie ceniony jest olejek z tej rośliny ze względu na silne właściwości antybiotyczne, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. Zabija także wirusy, w tym opryszczki. Olejek możesz stosować do inhalacji, gdy jesteś przeziębiona. Ułatwi ci oddychanie, udrożni nos, uśmierzy ból gardła, zatok, głowy, a nawet ucha. Na dolegliwości te pomaga również napar z łyżeczki suszonego lub świeżego oregano zalanego szklanką wrzątku. Pij go dwa-trzy razy dziennie już przy pierwszych objawach infekcji. Źródło: Na Żywo123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?