Temperament kontra zdrowie

Jak twierdził lekarz wszech czasów Hipokrates, o skłonności do chorób decyduje typ naszej psychiki.

Jeśli jesteś typem "zielonym" - jedz warzywa
Jeśli jesteś typem "zielonym" - jedz warzywa123RF/PICSEL

Typ żółty (choleryk)

Ludzie z takim temperamentem są kreatywni, mają żywą wyobraźnię, ale trudno im wytrwać do końca zadania, bo szybko tracą zapał. Ponieważ nie mają zbyt wiele siły, przy dużym obciążeniu obowiązkami już wczesnym popołudniem czują zmęczenie. Często się przeziębiają, narzekają na zimne ręce i stopy. Czasem dokuczają im bóle głowy, źle sypiają, a jesienią i zimą łamie ich w stawach. Nie jadają regularnie i chwytają byle co, żeby zagłuszyć głód. Ich menu powinno opierać się na pożywnych i częstych posiłkach, bo tylko takie dają energię na całą dobę. Mają dobrą przemianę materii, więc nie muszą obawiać się o figurę. Gdy robią zbyt duże przerwy między posiłkami, mogą odczuwać osłabienie, a nawet zawroty głowy. Te dolegliwości nasilają się także pod wpływem silnej kawy i herbaty.

Rady dal typu "żółtego":

Polecane pokarmy: o smaku słodkim, gdyż szybko zaspokajają potrzeby energetyczne. Codziennie zjadaj jednak przynajmniej jeden mięsny posiłek. Owoce, które wspomagają zdrowie osoby w typie "żółtym" to pomarańcze, banany, brzoskwinie, morele i cytryny.

Pokarmy zakazane: alkohol, mocna kawa i herbata, owoce w kolorze czerwonym i fioletowym (wykluczone są rabarbar, maliny, granaty i surowe pomidory).

Najlepszy okres: najtrudniejszą porą roku jest dla ciebie jesień, za to znakomicie służy ci słoneczne i gorące lato. Dobrze czujesz się od 6 rano do 14 po południu. Te godziny przeznacz na podejmowanie trudnych zadań.

Zalecany sport: wyłącznie relaksujące ćwiczenia - długie spacery, pływanie, tai chi, joga lub quigong - zestaw ćwiczeń zdrowotnych starożytnych Chin, pomagający kontrolować energię życiową poprzez skupienie, odpowiednią postawę i oddech.

Hipokrates: Pożywienie powinno być lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem.

Czerwony (sangwinik)

Takie osoby są stanowcze i energiczne, ale szybko wpadają w złość. Pociągają innych pełną pasji osobowością. Nawet po trzech godzinach snu budzą się rześcy i optymistycznie nastawieni do życia. Dopisuje im apetyt. Łatwo zyskują na wadze, ale też szybko chudną, gdy biorą się za odchudzanie. Zaniedbywanie zdrowia może je bardzo osłabić: grożą im stany zapalne, infekcje oddechowe i dolegliwości trawienne. Przy siedzącym trybie życia cierpią na kłopoty krążeniowe, żylaki i hemoroidy. Przewlekły stres bywa przyczyną kamieni żółciowych, dolegliwości wątrobowych lub nadkwaśności, zgagi, wrzodów żołądka i dwunastnicy.

Zalecenia dla typu "czerwonego":

Spożywaj jak najczęściej: gorzkie warzywa, takie jak kapusta włoska, brukselka czy endywia, które ułatwiają trawienie. Zastrzyk energii zapewnią ci węglowodany w ziarnach zbóż, fasoli, makaronie i ciemnym pieczywie. Wybieraj owoce w kolorze czerwono-fioletowym (rabarbar, śliwki, maliny, granaty, winogrona, jagody), jak również melony, daktyle, figi, gruszki. Z mięs jadaj wyłącznie ryby, jagnięcinę i drób.

Wskazana dla typu "żółtego" aktywność fizyczna to joga lub Tai Chi
Wskazana dla typu "żółtego" aktywność fizyczna to joga lub Tai Chi123RF/PICSEL

Niewskazane pokarmy: czerwone mięsa, a przede wszystkim wieprzowina. Unikaj kaszy gryczanej, soi i brązowego ryżu.

Najlepszy okres: zima to dla ciebie raj, dobrze czujesz się w niskich temperaturach. Twoja aktywność w ciągu dnia jest najwyższa między 14 i 22 i wtedy właśnie wykonuj najtrudniejsze zadania. Choć lubisz siedzieć w nocy do późna, kładź się przed godziną 24.

Zalecany sport: regularny, intensywny wysiłek. Bieganie, szybka jazda na łyżwach lub aerobik przy rytmicznej muzyce pomogą ci pozbyć się nadmiaru adrenaliny związanej ze stresem.

Hipokrates: Po pierwsze nie szkodzić.

Zielony (flegmatyk)

Ludzie w tym typie są przewidujący i ostrożni. Wykazują ogromną cierpliwość i wytrwałość w przełamywaniu trudności. Zależy im na bliskich związkach z ludźmi i dlatego budują długotrwałe i stabilne przyjaźnie. Śpią dużo, głęboko i dobrze. Ich problemem zdrowotnym jest jednak niska odporność - w zimnych porach roku powinni szczególnie dbać o siebie, by nie złapać grypy lub innej infekcji oddechowej. Jeśli większość dnia spędzają w pracy bez ruchu i niezdrowo jedzą, mogą mieć znaczną nadwagę, gdyż przemiana materii jest u nich wyjątkowo powolna. Otyli ryzykują nadciśnieniem tętniczym, miażdżycą tętnic lub cukrzycą typu II. Przy braku ruchu dolegają im bóle w dolnej części pleców. Gdy przybierają na wadze, tyją głównie w okolicy pośladków oraz ud.

Zalecenia dla typu "zielonego":

Zalecane pokarmy: potrzebujesz warzyw i przypraw ostrych w smaku. Do ostrych należą np: karczochy, czosnek, chrzan, rzodkiewka, por i przyprawy, takie jak ziele angielskie, anyżek, pieprz czy goździki. Służą ci też gorzkawe potrawy, np. z rukolą, kapustą włoską czy z liśćmi mniszka pospolitego. Możesz pić bez obawy kawę i herbatę, alkohol (w umiarkowanych ilościach), a zwłaszcza czerwone wino, bo pomaga w trawieniu posiłków. Korzystne dla ciebie mięsa to drób, jagnięcina, podroby i owoce morza.

Zrezygnuj natomiast z większości owoców i nie pij soków owocowych, bo nie sprzyjają twojemu trawieniu (w zasadzie możesz jeść tylko jabłka). Nie polecamy słodyczy i słodkich potraw. Unikaj również mleka i nabiału.

Najlepszy okres: jesteś w znakomitej formie latem i jesienią. W ciągu doby czujesz się najlepiej między 10 rano i 18 po południu.

Wolny czas: twojemu dobremu samopoczuciu sprzyjają żmudne ćwiczenia fizyczne, takie jak np. gimnastyka mięśni z pomocą różnych urządzeń na siłowni.

Hipokrates: Główną siłą leczącą jest sama natura, a lekarz jedynie jej sługą.

Dla wszystkich zupa Hipokratesa

Skład zupy pochodzi z oryginalnego przepisu zalecanego przez Hipokratesa: 1 seler korzeniowy lub 3-4 łodygi selera naciowego, 1 średni korzeń pietruszki lub pasternaku, 2 małe pory, 2 średnie cebule, 5 ząbków czosnku, pół małego pęczka zielonej pietruszki. Dr Max Gerson, guru leczenia żywieniem z USA poleca wzbogacenie wartości odżywczej tej potrawy o 1 kg pomidorów i 1 kg ziemniaków. Przepis: nie obieraj jarzyn. Wyszoruj je pod bieżącą wodą, grubo pokrój, zalej 2 l wody (tak, aby tylko zakryła jarzyny) gotuj 2,5-3 godziny. Zmiksuj. Zupa pobudza odporność i pomaga pozbyć się toksyn. Ponoć zapobiega wielu groźnym chorobom, takim jak cukrzyca, rak, schorzenia serca i reumatyzm. Można ją jeść dwa razy dziennie.

Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas