Truskawki na zdrowie
Właściwości odżywcze i lecznicze truskawek są trudne do przecenienia. Poleca się je na wiele różnych dolegliwości: reumatyzm, schorzenia wątroby oraz nerek.
Truskawki działają też dobroczynnie na serce: obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Są również wskazane dla osób z nadwagą.
Wzmacniają serce
Uważa się, że truskawki, jako owoce bogate w pektyny, mogą mieć korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Jedząc je obniżamy bowiem poziom złego cholesterolu i utrudniamy wchłanianie tłuszczów. Jednocześnie zapobiegamy podnoszeniu się poziomu cukru we krwi. Warunkiem jednak jest taki, że nie jemy truskawek z bitą śmietaną!
Cukier w tych owocach to fruktoza, mająca niski indeks glikemiczny (40). Metabolizowana jest ona bez udziału insuliny. Dlatego w umiarkowanych ilościach mogą się nimi delektować także cukrzycy. Naukowcy wykazali też, że truskawki pobudzają białka chroniące przed cukrzycą i chorobami serca.
W kolejnych badaniach udowodniono, że jedzenie tych owoców poprawia zdolności antyoksydacyjne krwi. Grupa wolontariuszy codziennie przez dwa tygodnie pochłaniała po pół kilograma truskawek. Okazało się, że taka porcja owoców zwiększa odpowiedź czerwonych krwinek na stres oksydacyjny, a zachwianie tej równowagi sprzyja chorobom.
Walczą z nadwagą
Zawarte w truskawkach pektyny pobudzają pracę jelit. Kwasy organiczne regulują trawienie i przyśpieszają przemianę materii. 100 g truskawek zawiera ledwie 28 kcal. Można je zatem jeść niemal bezkarnie Ponadto zawarta w truskawkach bromelina to enzym, który rozkłada białko pokarmowe oraz przyspiesza spalenie tłuszczów i węglowodanów.
Duża ilość wody w tych owocach dodatkowo oczyści organizm i pomoże usunąć toksyczne płyny ustrojowe. Tym samym przyczynia się do spadku wagi. Truskawki są także ważnym składnikiem diety antycellulitowej - usprawniają redukcję tkanki tłuszczowej i regulują zawartość wody w tkance cellulitowej. Z uwagi na dietetyczne właściwości stanowią także idealną przekąskę między posiłkami.
Regenerują wątrobę
Owoce te są także żółciopędne. Stymulują pracę wątroby i woreczka żółciowego. Są też moczopędne. W 90 procentach składają się z wody, więc wspomagają pracę nerek.
Chronią przed rakiem
Truskawki mają też właściwości antynowotworowe. Dzięki zawartym w nich polifenolom, a zwłaszcza obecności kwasu elagowego, blokują rozwój substancji rakotwórczych. Kwas elagowy hamuje też tzw. proces angiogenezy. Polega to na swoistym odcinaniu komórkom rakowym zasilania składnikami odżywczymi.
Zdaniem naukowców truskawki mogą neutralizować również rakotwórcze działanie nitrozamin, tj. szkodliwych związków, które spożywamy razem z mięsem. Ważne! Trwają badania nad przeciwwirusowym działaniem truskawek. Podobno zwalczają wirusa, powodującego półpaśca i opryszczkę.
Co zawierają?
1. Witaminę C. Mają jej nawet więcej niż cytrusy. 100 g owoców ma jej 60 mg, a to zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.
2. Sole organiczne, poprawiające przemianę materii i pektyny, oczyszczające jelita z resztek pokarmu.
3. Witaminy z grupy B i magnez, wspomagające pracę układu nerwowego.
4. Żelazo, chroniące przed anemią oraz wzmacniające kości wapń i fosfor.
Uwaga na histaminę
Zdarza się, że truskawki mogą wywoływać reakcje alergiczne w postaci pokrzywki na skórze. Wysypka ta pojawia się w wyniku nadprodukcji histaminy w organizmie. To związek, który występuje naturalnie w naszym organizmie, ale gdy wzrasta jego poziom, może sprzyjać rozwojowi stanów zapalnych, wywołuje odczyn alergiczny na skórze oraz pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego.
Do nadprodukcji histaminy przyczynia się nieznany nauce alergen, występujący w tych owocach. Ważne! Truskawki zawierają też dużo salicylianów, dlatego nie powinny ich jeść osoby uczulone na histaminę.