Trzy naturalne sposoby na wzmocnienie wątroby
Wątroba to jeden z najważniejszych narządów wewnętrznych. Odpowiada między innymi za metabolizm i detoksykację organizmu. Powinnaś dbać o nią regularnie, aby w przyszłości uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości. Poznaj trzy całkowicie naturalne sposoby na wzmocnienie wątroby!
Z czarnej rzepy
Dwie łyżki soku wyciśniętego z czarnej rzepy wlej do szklanki przegotowanej letniej wody i dodaj dwie łyżki soku z cytryny.
Dokładnie wymieszaj. Pij trzy razy dziennie ok. 20 minut po posiłku. Kurację prowadź przez miesiąc.
W tym czasie nie jedz smażonych potraw, przetworzonej żywności.
Z mniszka lekarskiego
Przygotuj odwar do picia z korzenia mniszka lekarskiego - dwie łyżki proszku zalej płową litra wody i gotuj do wrzenia. Obniż temperaturę i gotuj jeszcze na małym ogniu ok. 20 minut. Następnie odstaw na ok. 15 minut do przestygnięcia i przecedź.
Tak przygotowany odwar pij trzy razy w tygodniu w wyznaczone dni przez miesiąc. Pij 30 minut przed posiłkiem. Kurację możesz powtórzyć za 2-3 miesiące.
Z ostropestu
Przez dwa do trzech miesięcy zażywaj codziennie dwie łyżeczki nasion ostropestu plamistego.
Najlepiej kupić całe nasiona i za każdym razem mielić je samodzielnie w młynku lub rozbić w moździerzu - wtedy masz pewność, że zachowały cenne właściwości.
Ostropest możesz dodawać do dowolnych potraw, np. do jogurtu, zupy, budyniu, sałatki. Nie zmieni ich smaku.
Możesz też zażywać go samego, bez mieszania z jedzeniem, ale musisz wówczas popić większą ilością wody, tj. jedna lub dwie szklanki.
Zobacz także: