Trzy zalety błonnika
Po pierwsze - odchudzanie, po drugie - zaparcia, po trzecie - serce.


Błonnik pokarmowy to całkowicie naturalna substancja zawarta w ścianach komórkowych roślin, np. w łuskach nasion babki jajowatej, nasionach lnu czy ziarnach zbóż.
Układ pokarmowy człowieka nie trawi i nie wchłania błonnika, więc nie ma on znaczenia odżywczego. Za to ma wiele innych, cennych zalet. Wspomaga odchudzanie, walczy z zaparciami i dba o układ krwionośny.
1. Odchudzanie.
Jedną z najważniejszych w dzisiejszych czasach funkcji błonnika pokarmowego jest jego udział w walce z otyłością. Substancja ta to składnik diety odchudzającej – wchłaniając wodę, pęcznieje oraz wypełnia żołądek. Daje uczucie sytości i zmniejsza uczucie głodu.
2. Zaparcia.
Przy tej dolegliwości błonnik reguluje pracę układu pokarmowego, zwłaszcza jelit i poprawia przemianę materii. Korzystnie wpływa na regularność wypróżnień.
3. Serce.
Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, zmniejszając tym samym ryzyko miażdżycy i zapobiegając chorobom układu krążenia.