Uroda na diecie

By pięknieć z dnia na dzień.

Jesienią i zimą dieta nie musi być uboga w witaminy i mikroelementy. Wystarczy, że wzbogacisz ją w kasze, różnego rodzaju oleje i oliwę z oliwek oraz sezonowe warzywa
Jesienią i zimą dieta nie musi być uboga w witaminy i mikroelementy. Wystarczy, że wzbogacisz ją w kasze, różnego rodzaju oleje i oliwę z oliwek oraz sezonowe warzywa123RF/PICSEL

Oczyszczanie

Mała ilość ruchu oraz pożywienie ubogie w błonnik i witaminy sprawiają, że w organizmie odkładają się toksyny.

By oczyścić organizm, wzbogać dietę w kasze. Najcenniejsza dla zdrowia jest kasza jaglana, jęczmienna i gryczana. Zawierają cynk, selen, siarkę, fosfor, mangan, kwas foliowy, witaminę PP oraz krzem. W odtruwaniu organizmu pomoże awokado, ponieważ zawiera silny przeciwutleniacz - glutation, a także działająca antybakteryjnie i przeciwzapalnie żurawina.

Piękna, zdrowa skóra

Gdy nadciągają chłodne dni, skóra często jest przesuszona, pozbawiona blasku i ma ziemisty kolor.

Remedium na te problemy jest np. jarmuż. Zawiera witaminę K i sulforafan, które regenerują zniszczone komórki skóry i lekko rozjaśniają cerę. Ponadto wysoka zawartość witaminy C wspomaga produkcję kolagenu i przeciwdziała starzeniu się skóry. Podobnie działają też buraki, papryka i natka pietruszki. By przeciwdziałać cellulitowi, warto wprowadzić do diety dynię i śliwki, które przyspieszą odnowę komórek skóry.

Mocne włosy

O tej porze roku włosy często się przerzedzają oraz stają się łamliwe.

Jest to naturalny proces spowodowany spadkiem poziomu estrogenów. Latem hormon ten jest silniej produkowany przez organizm pod wpływem promieniowania słonecznego, którego jesienią po prostu brakuje. Ale na stan włosów negatywnie działa również dieta uboga w warzywa i owoce.

Zbawienny wpływ na kondycję włosów ma czarna rzepa. Spożywaj jej sporo - nawet pół dziennie, np. dodawaj startą do zup lub sałatek. Zawiera m.in.: potas, wapń, magnez, żelazo, cynk, a także witaminy C, A oraz witaminy z grupy B, dlatego doskonale odżywia i odbudowuje włosy.

Aby matowym włosom dodać blasku, codziennie spożywaj łyżkę oleju lub oliwy. Wybierz olej lniany, z pestek dyni lub oliwę z oliwek. Natłuszczą i zregenerują włosy, a dzięki zawartości kwasów omega- 3 i omega-6 przyspieszą ich wzrost. Jeśli nie możesz przekonać się do smaku oleju lnianego, zastąp go zmielonym siemieniem lnianym.

Mleczko pszczele

W kosmetyce często mleczko pszczele traktowane jest jak ubogi krewny miodu. Niesłusznie, bo dla urody potrafi wiele zdziałać.

Mleczko pszczele jest substancją wytwarzaną przez pszczoły robotnice. Na skórę działa oczyszczająco i ujędrniająco (dzięki fitoestrogenom). Duża zawartość witamin z grupy B, inozytolu, siarki i cynku doskonale sprawdza się w leczeniu trądziku, zmniejsza łojotok i działa antybakteryjnie.

Więcej porad:

Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas