Węglowodany zawsze bez białka
Twórcą diety niełączenia jest amerykański lekarz, dr William Hay, a u jej podstaw leży teoria, iż dzięki unikaniu łączenia określonych pokarmów można schudnąć bezpiecznie i szybko. Warunek? Nieprzekraczanie dziennej dawki 1000 kalorii i unikanie spożywania węglowodanów i białek jednocześnie.
Węglowodany
Pieczywo białe i ciemne, ziemniaki, słodkie owoce (winogrona, suszone figi i morele) oraz napoje (również piwo) możesz łączyć tylko z pokarmami neutralnymi.
Produkty neutralne
Możesz je łączyć zarówno z węglowodanami, jak i pokarmami zawierającymi białko. Do neutralnych należą tłuszcze pochodzenia zwierzęcego i roślinnego oraz warzywa.
Białka
Mleko, jogurty, ser żółty, ser biały, mięso, zawierające dużo białka, spożywaj 4 godziny po posiłku zawierającym węglowodany (wówczas najsprawniej je strawisz).
Między posiłkami
Wypijaj około dwóch litrów wody niegazowanej na zmianę z herbatą. Zamiast czarnej pij jednak głównie zieloną, ziołową, owocową. Nie przegryzaj nawet niesłodkich przekąsek.
36/2014 Na Żywo