Wielkanoc alergika – jak sobie poradzić?
Pyszności na świątecznym stole nie każdemu służą. Ale coś trzeba jeść.
Najbardziej uczula jajko, a właściwie białko. Ale zdarza się, że ktoś w ogóle nie może ich jeść.
Rada: wypróbuj jaja przepiórcze. Rzadziej wywołują reakcje alergiczne.
Pamiętaj też, że można upiec ciasto bez jaj. Składniki skutecznie połączy purée z warzyw lub owoców. Najprostszym jest purée z bananów – 1 banan zastępuje 1 jajko.
Uczuleni na pszenicę
W tym przypadku zwykłą mąkę lepiej zamie- nić na orkisz, żyto lub owies.
Czym zastąpić nabiał?
Mleko od krowy zastąp migdałowym czy ryżowym, które łatwo przygotujesz w domu (moczysz migdały, odcedzasz, zalewasz wodą i miksujesz). Masło w ciastach zamieniasz na olej.
Dodatkowe rady:
Pamiętaj, że najbardziej uczulające są migdały. Spróbuj zastąpić je orzechami włoskimi.
Osoby uczulone na miód mogą wypróbować syrop z agawy lub klonowy.
Unikaj wieprzowiny i cielęciny. Jedz drób lub królika.
IK