Wiesiołek: Miej go w zasięgu ręki
Najcenniejszy w tej roślinie jest kwas linolowy (LA) i gamma linolenowy (GLA), czyli tzw. nienasycone kwasy tłuszczowe. W takim składzie są one rzadkością w naturze. Dzięki nim wiesiołek ma bardzo szerokie zastosowanie lecznicze, a nawet kosmetyczne.
Najbardziej wartościowe w roślinie są nasiona, z których pozyskuje się olej tłoczony na zimno.
Pij, dodawaj go do potraw, wcieraj w skórę
Jest stosowany w chorobach układu krążenia takich jak: żylaki, choroba wieńcowa i nadciśnienie. Chroni organizm przed powstawaniem zakrzepów krwi, czyli zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału lub udaru.
Obniża poziom złego cholesterolu
Olej jest polecany kobietom w okresie menopauzy - łagodzi uderzenia gorąca. Wspomaga regenerację tkanek chrzęstnej i łącznej, czyli jest pomocny w walce z reumatyzmem. Warto się też nim wspomagać po urazach więzadeł czy złamaniach, dlatego jest szczególnie polecany starszym osobom.
Chroni przed infekcjami dróg oddechowych. Jeśli chcesz wzmocnić odporność, już teraz zacznij go dodawać do sałatek. Jest skuteczny w chorobach skóry, np. egzemy. Wiesiołek pomaga też w walce z nadwagą, bo pobudza przemianę materii i przyspiesza spalanie tłuszczów.
Pomaga w walce z demencją starczą, poprawia pamięć i samopoczucie. Wcierany we włosy, paznokcie lub skórę - poprawia ich wygląd. Jeśli chcesz stosować olej leczniczo, pij go przed posiłkiem po łyżeczce trzy razy dziennie. Profilaktycznie - stosuj dwie łyżeczki dziennie.
Zobacz także: