Wiosenny detoks organizmu. Od czego zacząć?

Wraz z nadejściem wiosny odmieniamy przez przypadki słowo detoks. Co się za nim kryje? Oczyszczenie organizmu to główna zaleta. Skutkiem ubocznym jest zgubienie kilku kilogramów. Od lat triumfy święcą diety sokowe. Jakie owoce, warzywa i składniki należy wziąć pod uwagę, aby nie dostarczać organizmowi zbędnego cukru?

Dieta sokowa powinna trwać od trzech do pięciu dni. Wcześniej należy skonsultować to z lekarzem
Dieta sokowa powinna trwać od trzech do pięciu dni. Wcześniej należy skonsultować to z lekarzem123RF/PICSEL

Przede wszystkim zapomnijcie o sokach z marchewki. To częsty błąd, tymczasem marchewka ma w sobie dużo cukru. Dlatego lepiej, gdyby ustąpiła miejsca swojemu kuzynowi.

Burak jest liderem detoksu. Soki z jego udziałem mają wiele zalet. Są idealne dla osób, które cierpią na anemię. Poza żelazem buraki są doskonałym źródłem pochodnych witaminy B, które korzystnie wpływają na układ krwionośny. Czerwony eliksir pobudza do pracy nasz układ trawienny. Sokiem z buraka powinniśmy zaczynać lub kończyć dzień.

Burak, kiwi, jabłko, arbuz. Z nimi zacznij detoks

Buraczane smoothie warto wzbogacić sokiem z cytryny
Buraczane smoothie warto wzbogacić sokiem z cytryny123RF/PICSEL

Niezastąpiony jest też duet jabłko i kiwi. W tym związku dominuje witamina C budująca naszą odporność. Jednak szklanka soku na bazie tych owoców sprawi, że po kilku dniach pozbędziemy się zbędnej wody z organizmu.

Do warzywnego napoju warto dodać łyżeczkę alg zakupionych w sklepie ekologicznym. Spirulina jest doskonałym suplementem diety. W formie proszku możemy dodawać ją nie tylko do soków, ale także do innych potraw. To bogactwo białka i witaminy B12 w jednym.

Arbuz działa moczopędnie. Dlatego skoki na jego bazie są nieocenione podczas oczyszczania organizmu z toksyn
Arbuz działa moczopędnie. Dlatego skoki na jego bazie są nieocenione podczas oczyszczania organizmu z toksyn123RF/PICSEL

Unikajmy skoków kupowanych, lepiej przygotować je samemu. Ważne są proporcje. Do pokrojonych w kostkę warzyw i owoców dodajemy około 200 ml wody. Do akcji wkracza blender. Następnie sok przelewamy do butelek, które możemy zabrać do pracy lub na górską wyprawę. To doskonale uzupełnienie diety.

Zobacz także:

Dominika Tajner w "Tok Szoł" o chorobie syna: To pomogło mi w rozstaniu z MichałemSuperstacja
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas