Wiosenny detoks organizmu. Od czego zacząć?
Wraz z nadejściem wiosny odmieniamy przez przypadki słowo detoks. Co się za nim kryje? Oczyszczenie organizmu to główna zaleta. Skutkiem ubocznym jest zgubienie kilku kilogramów. Od lat triumfy święcą diety sokowe. Jakie owoce, warzywa i składniki należy wziąć pod uwagę, aby nie dostarczać organizmowi zbędnego cukru?
Przede wszystkim zapomnijcie o sokach z marchewki. To częsty błąd, tymczasem marchewka ma w sobie dużo cukru. Dlatego lepiej, gdyby ustąpiła miejsca swojemu kuzynowi.
Burak jest liderem detoksu. Soki z jego udziałem mają wiele zalet. Są idealne dla osób, które cierpią na anemię. Poza żelazem buraki są doskonałym źródłem pochodnych witaminy B, które korzystnie wpływają na układ krwionośny. Czerwony eliksir pobudza do pracy nasz układ trawienny. Sokiem z buraka powinniśmy zaczynać lub kończyć dzień.
Burak, kiwi, jabłko, arbuz. Z nimi zacznij detoks
Niezastąpiony jest też duet jabłko i kiwi. W tym związku dominuje witamina C budująca naszą odporność. Jednak szklanka soku na bazie tych owoców sprawi, że po kilku dniach pozbędziemy się zbędnej wody z organizmu.
Do warzywnego napoju warto dodać łyżeczkę alg zakupionych w sklepie ekologicznym. Spirulina jest doskonałym suplementem diety. W formie proszku możemy dodawać ją nie tylko do soków, ale także do innych potraw. To bogactwo białka i witaminy B12 w jednym.
Unikajmy skoków kupowanych, lepiej przygotować je samemu. Ważne są proporcje. Do pokrojonych w kostkę warzyw i owoców dodajemy około 200 ml wody. Do akcji wkracza blender. Następnie sok przelewamy do butelek, które możemy zabrać do pracy lub na górską wyprawę. To doskonale uzupełnienie diety.
Zobacz także: