Właściwości jagód goji
Jagody goji do Europy dotarły z Azji. To właśnie tam od lat są wykorzystywane w medycynie ludowej. Są uznawane za czynnik, który sprawdza się w walce ze zbędnymi kilogramami. Jakie właściwości mają jagody goji?
Jaki wpływ na organizm mają jagody goji?
Jagody goji charakteryzują się pomarańczową barwą oraz podłużnym kształtem.
Jagody goji są źródłem żelaza, cynku, miedzi i wapnia, a do tego zawierają takie witaminy jak A, C oraz E, a także witaminy B1, B2 i B6. Ponadto są bogate w białko oraz błonnik.
Spożywanie jagód goji może mieć pozytywny wpływ na wzrok. Wszystko dzięki zawartemu w nich beta-karotenowi. Ponadto korzystnie działa on na skórę oraz kości.
Regularne spożywanie jagód goji to także możliwość wsparcia układu odpornościowego. Uznaje się, że jagody goji mają również działanie antynowotworowe, a nawet mogą pomagać podczas radioterapii oraz chemioterapii.
Jagody goji mogą regulować wahania cukru we krwi, a także wykazują właściwości obniżające poziom złego cholesterolu. Dodatkowo jagody goji wpływają na poprawę koncentracji, ułatwiają zasypianie oraz uspokajają.
Bez względu na to, czy zdecydujemy się na suszone lub świeże jagody goji, to dostarczymy organizmowi podobnej dawki wartości odżywczych. Zazwyczaj jednak częściej można się spotkać z tymi suszonymi. Świeże jagody goji są trudno dostępne.
Jagody goji są wykorzystywane jako dodatek do owsianek, musli oraz innych posiłków na słodko. Oprócz tego można je jeść w formie przekąski.
Mimo że jagody goji wykazują właściwości korzystnie wpływające na zdrowie, to nie każdy może po nie sięgać. Przede wszystkim przeciwwskazaniem do spożywania jagód goji jest kuracja niektórymi lekami.
Tych owoców nie można łączyć z lekami na cukrzycę oraz tymi, które rozrzedzają krew i obniżają ciśnienie. Spożywanie jagód goji najlepiej skonsultować z lekarzem.
Ponadto jagód goji nie zaleca się osobom, u których występują reakcje alergiczne po spożyciu owoców jagodowych.
W związku z tym, że nie ma wystarczającej ilości badań wykazujących, że jagody goji są bezpieczne podczas ciąży, dlatego też przyszłe mamy nie powinny ich spożywać.
Zamiennikami jagód goji pod względem wartości odżywczej mogą być truskawki, zielona herbata, sok z granatu, a także owoce tropikalne i warzywa odznaczające się ciemnozielonym kolorem.
Czytaj więcej:
Dlaczego odczuwamy chęć na słodkie artykuły?
Jakie ryby powinny być obecne w diecie? Na co zwrócić uwagę przy zakupie?
Kawa zmniejsza ryzyko chorób wątroby
Nie żyje uczestnik "Gogglebox". "Odszedł po krótkiej chorobie". Pete McGarry miał 71 lat
Beata Tadla opowiedziała o udarze. "Myślisz, że ciebie to nie dotyczy?"
Księżna Kate i Książę Karol nie pojawią się na uroczystościach poświęconych księżnej Dianie! Dlaczego?!
Zobacz także: