Wzmocnij swój wzrok latem, jedząc...
Chcesz zachować dobry wzrok na długie lata? Zastosuj specjalną letnią dietę.
Lato to idealna okazja, by wzmocnić wzrok. Nie chodzi tylko o odpoczynek od komputera i telewizora, ale o dostarczenie organizmowi substancji, których nasz wzrok bardzo potrzebuje. Wystarczy jeść regularnie pięć posiłków dziennie, a w każdym uwzględnić porcję (filiżankę) kolorowych: zielonych, żółtych, pomarańczowych i czerwonych warzyw oraz owoców.
Zawarte w nich substancje są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wzroku. Trzeba dostarczać je w każdym posiłku, ponieważ organizm nie potrafi ich wytwarzać ani gromadzić. Warzywa najlepiej jeść na surowo albo tylko krótko gotowane.
By lepiej przyswoić zawarte w nich prozdrowotne substancje, skrapiaj warzywa oliwą lub olejem. Spróbuj sama: filiżanka jagód, lampka czerwonego wytrawnego wina, warzywa świeże i gotowane, a wszystko zobaczysz w lepszych barwach.
Jagody i borówki
Mają dużo antyoksydantów, w tym flawonoidów, które zapobiegają kurzej ślepocie. Pobudzają wytwarzanie substancji odpowiedzialnych za widzenie o zmierzchu. Podobnie działają jeżyny, czarna porzeczka i aronia.
Papryka
To jedno z najbogatszych źródeł witaminy C. Ta zaś wzmacnia naczynia krwionośne odżywiające i dotleniające siatkówkę oka. Paprykę najlepiej jeść na surowo. Wysoka temperaturą pozbawia warzywo znacznych ilości cennej witaminy.
Czerwone wino
To bogate źródło resweratrolu - substancji o właściwościach przeciwutleniających. Poprawia on krążenie krwi w naczyniach krwionośnych gałki ocznej, ulepszając ostrość widzenia. Wystarczy wypić lampkę czerwonego wina co 2 dni.
Kukurydza
Ma sporo zeaksantyny - substancji, która działa podobnie jak luteina. Chroni soczewkę oka przed działaniem wolnych rodników. By dostarczyć odpowiednią ilość zeaksantyny, zjedz 1/2 szklanki kukurydzy dziennie. Podobnie działa groszek cukrowy.
29/2014 Świat i Ludzie