Załóż domową hodowlę ziół

Kilka doniczek nie kosztuje wiele, a zawsze będziesz miała świeże zielone listki pod ręką.

Zioła jedz świeże, mają wtedy najwięcej zdrowych olejków eterycznych. Suszone już tak niestety nie  działają
Zioła jedz świeże, mają wtedy najwięcej zdrowych olejków eterycznych. Suszone już tak niestety nie działają123RF/PICSEL

Jeżeli jeszcze nie uprawiasz ziół, to zacznij! Wystarczy kuchenny parapet albo skrzynka na balkonie. Zyskasz ozdobę kuchni i  przyprawy do znakomitych dań. A także źródło zdrowia.

Bazylia, tymianek, no i oregano...

Świeże liście bazylii zawierają olejek eteryczny, o  składzie podobnym do... eukaliptusowego. Nic dziwnego, że bazylię poleca się na ból gardła! Ale nie tylko: poprawia trawienie, likwiduje wzdęcia i kolki. Działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. A do tego poprawia humor i pomaga chronić się przed depresją. To podstawa włoskiej kuchni - świetnie pasuje do pomidorów i ryb. Zrobisz z nią obiad, nawet jeśli jesteś kucharskim beztalenciem. Wystarczy zmiksować listki z oliwą, serem, czosnkiem i orzeszkami, dodać makaron i... już!

Warto uprawiać też tymianek. Obecny w olejku tymiankowym tymol łagodzi infekcje jamy ustnej, leczy kaszel. Wywarem z  tymianku płucz gardło, a także przemywaj twarz, jeśli masz kłopoty z trądzikiem. Pryszcze szybciej znikną! To zioło szczególnie uwielbiają Francuzi: dodają je do zup, rosołów, mięs. Pomaga szybciej strawić tłuste potrawy i zapobiega zaparciom.

Jeśli pieczesz w domu pizzę, musisz mieć pod ręką oregano - dla smaku oraz zmniejszenia wzdęć (po zjedzeniu takiej ilości białej mąki muszą się pojawić!). Co ciekawe, oregano radzi sobie nawet z ciężkimi zatruciami pokarmowymi, m.in. bakterią E. coli i Salmonellą. Dowiedziono też skuteczności tego zioła w łagodzeniu objawów zespołu jelita wrażliwego i nerwicy żołądka

A nasza poczciwa pietruszka? Działa moczopędnie, jest więc pomoc-na przy kamicy nerkowej. Ma mnóstwo witaminy C, więc dla poprawy odporności należy jeść jej jak najwięcej. Najlepiej z  czosnkiem, bo poprawia jego działanie, a neutralizuje zapach. Żeby mieć zawsze świeżą natkę, zetnij górny kawałek pietruszki i połóż na talerzyku z  wodą. Szybko wypuści zielone łodyżki!

Agnieszka Pacuła

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas