Zatrucie grzybami. Jak postępować?
Objawy zatrucia i ich nasilenie zależą od rodzaju zjedzonych grzybów oraz ilości toksycznych substancji w nich zawartych. Dolegliwości mogą się pojawić po upływie 3 godzin albo znacznie później – od 8 do 24 godzin. A w przypadku niektórych grzybów – dopiero po dwóch tygodniach.
Co powinno zaniepokoić?
Wezwij pogotowie (112 lub 999) lub zgłoś się do lekarza, jeśli:
- po zjedzeniu grzybów odczuwasz nudności i nadmierne pragnienie
- masz bóle brzucha
- masz biegunkę i podwyższoną temperaturę
- zwiększa się potliwość i pojawiają uderzenia gorąca.
Co robić, a czego unikać?
Sprowokuj wymioty. Najlepiej niczego nie pij - nawet wody, a pod żadnym pozorem mleka czy alkoholu - to przyspieszy przenikanie toksyn do krwiobiegu.
Nie stosuj żadnych domowych sposobów - w przypadku zatrucia grzybami to może przynieść więcej szkody niż pożytku.
Nie zażywaj żadnych leków, w tym środków na przeczyszczenie.
Zabezpiecz próbkę wymiocin oraz resztki potrawy, którą spożyłaś (np. włóż do woreczka strunowego lub słoiczka) - to pomoże ustalić rodzaj i stężenie trucizny, a to niezbędne, by wdrożyć leczenie.
Należy poddać leczeniu wszystkie osoby, które spożywały grzyby, nawet jeśli nie skarżą się na żadne przykre dolegliwości.
Przygotuj odpowiedzi na pytania: jakie grzyby jadłaś, skąd je masz (znalazłaś w lesie, a jeśli kupiłaś, to gdzie), jak były przyrządzone (gotowane, smażone, suszone), ile ich zjadłaś i po jakim czasie wystąpiły pierwsze objawy.
Zobacz także: