Zdrowe posiłki podczas pracy
Każda praca, którą wykonujemy wiąże się z wysiłkiem (umysłowym lub fizycznym).
Rośnie wówczas nasze zapotrzebowanie na energię oraz składniki odżywcze (białko, minerały i witaminy).
Jak wspomóc organizm, by lepiej funkcjonował:
wieczorem zrób drugie śniadanie do pracy na następny dzień (np. sałatkę z kurczakiem, gotowane warzywa, makaron z ziołami);
w pracy jedz co najmniej 2 posiłki - pierwszy przed godz. 12, drugi wczesnym popołudniem;
na czas posiłku zrób sobie przerwę, jedz spokojnie;
zamiast pić kawę (która powoduje odwodnienie), sięgnij po wodę, soki owocowe oraz herbaty ziołowe.
Jakich błędów unikać:
jemy rzadko - zwykle dopiero po kilku godzinach, gdy jesteśmy już bardzo głodni, a to powoduje, że zjadamy za dużo, przeciążając układ pokarmowy i zmuszając organizm do zużywania energii na trawienie;
jemy w pośpiechu, nie przerywając pracy - taki sposób spożywania posiłków utrudnia ich trawienie i przyswajanie przez organizm cennych składników pokarmowych;
nasz jadłospis jest przypadkowy i mało urozmaicony - jemy to, co możemy kupić w pobliskiej budce, np. hamburgery, słodkie bułki;
pijemy za mało płynów - sprzyja to np. zaparciom.