Zdrowotne koktajle na różne schorzenia
Gdy lato w pełni, odetchnij od codziennej porcji witamin w drażetkach i zamień ją na 2-3 szklanki zdrowotnego soku. Leczenie sokami to popularna metoda wspomagająca konwencjonalne terapie.
Dlaczego warto?
Pijąc soki, łatwiej dostarczysz organizmowi zalecaną dzienną porcję warzyw i owoców (400 g). Są łatwo przyswajalne. Wchłaniają się już po 15-20 minutach, nie obciążają wątroby.
Soki pij zaraz po przygotowaniu, pół godziny przed posiłkiem lub 2 godziny po. Miksuj je z 3-4 składników (koniecznie świeżych!), tak by warzywa i owoce były w zbliżonych proporcjach.
Co ci dolega?
Serce, choroby układu krążenia - soki komponuj z: marchwi, pomidorów, buraków, dyni, truskawek, granatu, bananów, malin, wiśni, ciemnych winogron, czarnej porzeczki.
Jak komponować zdrowotne koktajle na różne schorzenia?
Dokuczają ci stawy, masz reumatyzm - miksuj: marchew, seler, pietruszkę, ogórki, zieloną paprykę, kapustę, cykorię, brukselkę, rzeżuchę, rzodkiewkę.
Cierpisz na zakrzepicę, masz żylaki - pij koktajle z selera, marchwi, pietruszki (natka i korzeń), ogórków, pasternaku, lucerny, dyni, brukselki, rzeżuchy, buraków i soku z cytryny.
Masz problemy z wątrobą - miksuj: dynię, marchew, seler, ogórki, mniszek, pietruszkę, czarną rzepę i jabłka.
Dokuczają ci nerki i pęcherz moczowy - łącz: marchew, seler, natkę i korzeń pietruszki, dynię, arbuz, sok z cytryny, pasternak, lucernę, rzeżuchę, żurawinę, koper włoski, pokrzywę.
Masz problem z obrzękami - miksuj: seler, pietruszkę, ogórki, arbuzy, kapustę oraz ciemnozielone warzywa liściaste, marchew, cykorię, dynię, rzeżuchę.
Na kłopoty ze wzrokiem pomogą: jagody, czarna porzeczka, marchew, dynia, seler, ogórek, pietruszka, brokuły, cykoria.
W miażdżycy, sklerozie pij soki z: pietruszki, cebuli, marchwi, dyni, kapusty, ogórków, lucerny, szpinaku, buraków, brokułów, rzeżuchy.
Aby wzmocnić odporność łącz: marchew, kapustę, jabłka, kiwi, chrzan, pietruszkę, sałatę, rzeżuchę, sok z cytryny.
Na nadmierną nerwowość i bezsenność pomogą koktajle z marchwi, bananów, awokado, dyni, kapusty, brokułów, szpinaku, natki pietruszki, pomarańczy, grejpfrutów, winogron, melisy, czarnej porzeczki.
Zobacz także: