Żelazny talerz kontra anemia
Twoja morfologia pogorszyła się, grozi ci anemia? Być może to skutek niewłaściwej diety.
Przyswajanie żelaza zależy nie tylko od jego ilości w pokarmie, ale również od innych składników potrzebnych do jego wchłaniania. Dieta zwiększająca poziom żelaza we krwi jest też wskazana dla pań z obfitymi miesiączkami.
1. Codziennie
Potrzebnego ci kwasu foliowego, cynku i witaminy C dostarczą zioła i warzywa. Jedz natkę z pietruszki, szpinak, szczypior. Polub jarmuż i brukselkę.
2. Dwa razy w tygodniu
Dobrze przyswajalne żelazo hemowe znajdziesz w mięsie (krwistych stekach), wątróbce oraz jajach. Jedz bogate w witaminę B12 ryby, np. dorsza, mintaja.
3. Trzy razy w tygodniu
Zadbaj nie tylko o zielone, ale również o czerwone warzywa - źródło witamin C, E, B12, B6. Często pałaszuj pomidory, paprykę, brokuły. Dania posypuj kiełkami.
4. Do wyboru
Mniejsze ilości żelaza znajdziesz również w pieczywie razowym, kaszy jaglanej i gryczanej, płatkach owsianych, kakao. Raz na parę dni jedz orzechy laskowe.
5. Jak najrzadziej
Kawę i herbatę ogranicz z uwagi na szczawiany utrudniające wchłanianie żelaza. Podobnie działają fosforany (unikaj napojów z puszki i zupek instant).
6. Jadłospis
Śniadanie: razowy chleb, twarożek, szczypior; obiad: bitki wołowe, kasza, jarmuż; podwieczorek: kisiel z żurawiny; kolacja: pieczywo z wędzoną flądrą, pomidor.