Żelazny talerz kontra anemia

Twoja morfologia pogorszyła się, grozi ci anemia? Być może to skutek niewłaściwej diety.

Codziennie jedz szpinak - to nieocenione źródło żelaza
Codziennie jedz szpinak - to nieocenione źródło żelaza123RF/PICSEL

Przyswajanie żelaza zależy nie tylko od jego ilości w pokarmie, ale również od innych składników potrzebnych do jego wchłaniania. Dieta zwiększająca poziom żelaza we krwi jest też wskazana dla pań z obfitymi miesiączkami.

1. Codziennie

Potrzebnego ci kwasu foliowego, cynku i witaminy C dostarczą zioła i warzywa. Jedz natkę z pietruszki, szpinak, szczypior. Polub jarmuż i brukselkę.

2. Dwa razy w tygodniu

Dobrze przyswajalne żelazo hemowe znajdziesz w mięsie (krwistych stekach), wątróbce oraz jajach. Jedz bogate w witaminę B12 ryby, np. dorsza, mintaja.

3. Trzy razy w tygodniu

Zadbaj nie tylko o zielone, ale również o czerwone warzywa - źródło witamin C, E, B12, B6. Często pałaszuj pomidory, paprykę, brokuły. Dania posypuj kiełkami.

4. Do wyboru

Mniejsze ilości żelaza znajdziesz również w pieczywie razowym, kaszy jaglanej i gryczanej, płatkach owsianych, kakao. Raz na parę dni jedz orzechy laskowe.

5. Jak najrzadziej

Kawę i herbatę ogranicz z uwagi na szczawiany utrudniające wchłanianie żelaza. Podobnie działają fosforany (unikaj napojów z puszki i zupek instant).

6. Jadłospis

Śniadanie: razowy chleb, twarożek, szczypior; obiad: bitki wołowe, kasza, jarmuż; podwieczorek: kisiel z żurawiny; kolacja: pieczywo z wędzoną flądrą, pomidor.

Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas