Zimowa dieta

Co najlepiej jeść o tej porze roku?

 
 poboczem.pl
Jedz jak najwięcej jabłek i pomarańczy - są niskokaloryczne i pełne witamin
 poboczem.pl

Zimą mamy ochotę na większą ilość wysokokalorycznych produktów i posiłków, bo potrzebujemy więcej energii. Co zatem powinniśmy wybierać i przyrządzać, żeby nabrać odporności na przeziębienia, a przy okazji nie złapać dodatkowych kilogramów?

Rozgrzewające zupy

Zimową porą bardzo ważne jest jedzenie zup, ponieważ rozgrzewają one organizm i zaopatrują go w wodę. Jest to istotne, ponieważ zimą narażeni jesteśmy na przebywanie w ogrzewanych pomieszczeniach i mniej pijemy.

Zdrowo jest gotować zupy na wodach źródlanych lub mineralnych. Najlepiej sprawdzają się zimą sycące, gęste zupy kremy. Do ich przyrządzenia używajmy warzyw sezonowych tj. ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, buraków oraz produktów, które będą nas uodparniały np. kiszonej kapusty czy kiszonych ogórków.

Orzechy

Kolejnym, bardzo ważnym elementem w zimowej diecie powinno być stałe uzupełnienie zapasów żelaza i magnezu. Pierwiastki te wzmacniają naszą odporność na warunki pogodowe i stres, wspomagają koncentrację i chronią przed anemią. Znajdziemy je np. w orzechach, rybach, kaszy gryczanej czy fasoli.

Pieczone owoce

Łasuchom polecamy ciasta ze świeżymi lub mrożonymi owocami oraz pieczone owoce np. jabłka z cynamonem. Są one tak samo smaczne, jak np. ciasta z ciężkimi kremami, a zawierają o wiele mniejszą ilość kalorii i węglowodanów. Powinniśmy również zrezygnować z tradycyjnych słodyczy, takich jak np. batony czekoladowe. Zawierają one cukry proste, które są odpowiedzialne za gromadzenie się nadprogramowego tłuszczu.

Kapusta

Kompletny zestaw witamin zapewnią zimą różne rodzaje kapust. Ze względu na niską kaloryczność oraz dużą ilość witamin, minerałów i błonnika, kapusta jest podstawą wielu diet odchudzających. Dzięki zawartości siarki, spożywanie kapusty pozytywnie wpływa również na paznokcie, włosy i skórę. Kapusta zawiera m.in. sód, potas, magnez i wapń.

Bezcenny wapń

Uczucie sytości zimą zapewni nam także wapń, który znajduje się w mleku i jego przetworach, rybach morskich, kaszy. Bogate w wapń są też warzywa, m.in.: brokuły i kiełki brokuła, fasolka szparagowa, brukselka, boćwina, buraki, nasiona roślin strączkowych, a z owoców – suszone figi.

Czosnek i cebula

Zimą wzmacniajmy się przede wszystkim czosnkiem i cebulą. Oba warzywa mają właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Ważne są też w codziennej diecie warzywa i owoce, najlepiej świeże tj. bakłażany, dynia, cukinia, cytrusy. Nie zapominajmy też o mrożonkach, które zachowują sporo wartości odżywczych. Nasz organizm zimą potrzebuje dużej ilości witamin i składników mineralnych, aby mógł poradzić sobie ze zwalczaniem infekcji.

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas